At Thorbjørn Jagland fremdeles betraktes som et utenrikspolitisk orakel som fortjener å hentes inn i Søndagsrevyen, er ikke til å tro.

Hans prat idag om at Israel og Vesten ikke må slå hånda av Hamas var på et nivå som gjør det vanskelig å ta alvorlig. Men det gjorde programleder Blekastad, og det gjør tydeligvis ledelsen for Dagsreyven. Folk flest må tro at utenrikspolitikk kan forveksles med forberedelse til konfirmasjon: det handler om å være god. Gi folk en sjanse! Det han sier har nesten ingenting med virkeligheten i Midtøsten å gjøre. Det er tanker spunnet i tynn luft, som ville sprekke som såpebobler i møte med virkeligheten.

For tiden selges en stor løgn i Midtøsten, og den gjentas på lederplass i norske aviser: dette var et demokratisk valg, nå kan ikke Vesten, les: USA slå hånda av palestinerne. Det er jo demokrati USA har bedt om.

Til dette er å si som Shimon Peres sa det at demokrati ikke bare er noe som finner sted de 24 timene valget foregår: det er like mye det som skjer etterpå: hvis en ny regjering ikke respekterer menneskerettighetene f.eks. er den ikke demokratisk. Eller hvis den sverger å fortsette den væpnede kampen, for ikke å snakke om terroren.
Da er den ikke demokratisk.

Lørdag snakket tidligere forsvarssjef Fredrik Bull Hansen om statsterrorismen til Israel, både i kampen mot britene og ved statens grunnleggelse, gjennom «etnisk rensing» som Bull Hansen sa.

I Aftenposten legger Kåre Willoch all skyld på Israel for at «Oslo» havarerte. En ting er at Willoch legger for dagen et hellig enfold i sin analyse som passer dårlig til hans intelligens. Noe annet er at det stikker opp setninger som viser at det skjuler seg en liten ekstremist i den blå eks-statsministeren fra Bestum. Men det er det ingen i Norge som påpeker.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-