Kommentar

FN-kommisjonen som forsøker å komme frem til en definisjon av terrorisme, har gjort fremsteg etter London og Sharm el-Sheik.

Men fortsatt har de arabiske landene problemer med å definere «frihetskjempere» som terrorister. Generalsekretær Kofi Annan har foreslått at alle som bevisst dreper sivile gjør seg fortjent til betegnelsen terrorister.

The dispute centers on how to define terrorism and whether Palestinian suicide bombings should be excluded from the pact.
Following a recent wave of bombings, U.N. Secretary-General Kofi Annan challenged the panel to complete work on the treaty by the end of this year. He has suggested a simple statement defining terrorism as any intentional maiming or killing of civilians, regardless of motive.
Arab delegates until now have argued the U.N. Charter’s assertion of a right to self-determination authorizes national liberation movements — such as the Palestinians — to fight foreign occupation, even with tactics like bombings.(reuters)

Det var India som tok initiativet til en FN-konvensjon mot terrorisme i 1996. Den siste uken har kommisjonen gjort større fremskritt enn på de siste tre år, sier en diplomat.

Les også

-
-
-