Kommentar

Druserlederen Walid Jumblatt er en av de få som åpent anklager Syria for å stå bak attentatet på Rafik Hariri. I et intervju med BBC World Service nølte han ikke med å gi Damaskus skylden.

Så sent som sist lørdag satt jeg sammen med Hariri og vi snakket om hvem av oss som kom til å bli likvidert først, sa Jumblatt.

Det er oppsiktsvekkende anklager. Den vanlige oppfatningen er at det ville være selvmord for Syria å gjøre noe slikt. De har allerede en FN-resolusjon mot seg som krever tilbaketrekking fra Libanon. Terje Rød-Larsen var nettopp i Damaskus for å sondere terrenget, men kom tomhendt ut av møtet. Han skal levere en rapport til Sikkerhetsrådet i april.

Det sies at Hariri skal ha vært en av hovedmennene bak resolusjonen.

Libanon-ekspert Alan George ved Oxford U. sier til BBC at det ikke er de 14.000 syriske soldatene som skremmer folk. Men nærværet til den syriske sikkerhetstjensten. Deres hovedkvarter i Beirut er fremdeles et fryktet sted.

Robert Fisk, som bor i Beirut, sa at han for flere dager siden merket at det lå noe i luften. Folk begynte å hamstre.

Uansett er mange libanesere tilbøyelige til å gi Syria skylden, og kravet om tilbaketrekking vil fremmes med økt styrke.

I State Department i Washington har det den senere tid bygget seg opp et press om å «gjøre noe» med Syria.

U.S. Seems Sure of the Hand of Syria, Hinting at Penalties

Les også

-
-
-