Monstrene har drept den italienske journalisten Enzo Baldoni. Al Jazeera har fått en film av drapet, men vil ikke vise det av hensyn til seerne. Kanalen har tatt selvkritikk.

Drapet har fått liten oppmerksomhet. Skyldes det mangelen på grusomme bilder? Her ser man faren i at mediene blir junkies når det gjelder grusomheter. Det er som når norske medier vil gjengi negative nyheter om kongehuset, og siterer utenlandske medier. Bildene av hjelpeløse gisler foran maskerte menn brukes av 2_kommentarstreamkanaler som NRK og TV 2, det er jo ikke støtende så lenge det ikke flyter blod!

Men alle som viser materiale fra kidnapperne er med å løpe deres ærend. Det burde være opplagt nå. Akkurat denne problematikken har fått liten oppmerksomhet, men representerer en opplagt fare for journalistikken. Mediene risikererer å bli terroristenes kollaboratører. Noen har blitt det. Det har vært flere rapporter om journalister som har stått klare når bomber har sprengt amerikanere i lufta. De fikk gode bilder å vise verden, er ikke det en god nok grunn? Slik rettferdiggjør man sikkert kollaborasjonen med gjerningsmennene.

Man later som om det er en god handling å vise bilder av gisler. Det skaper oppmerksomhet og fordømmelse. Men oppmerksomhet er jo nettopp hva kidnapperne ønsker: de har stilt krav om at soldatene må ut av Irak innen et gitt tidsrom eller så blir gisselet drept. Et klart politisk krav gjør det til en politisk handling å vise bildene. I tilfellet Filippinene virket det.

Logikken: fordi bildene eksisterer må de vises, rår i mange redaksjoner. De verste sladdes, eller beskjæres.

Mediene driver et selvbedrag: Det motsatte valget: å si klart fra at vi ikke vil være terroristenes forlengede arm, ville vært å ta stilling. Mediene unnskylder seg hele tiden med profesjonelle grunner: -Vi gjør bare jobben vår, informerer. Derfor viser vi bilder av gisler.

At mediene samtidig blir aktører i gisseldramet, og det store spillet om regeringenes deltakelse i USAs koalisjon, ignorerer man. Det er en biting, underordnet informasjonsplikten.

Hvorfor er det ingen faglig debatt om denne utviklingen? hvorfor er det ingen journalist som har protestert? Er det først når kolleger blir drept at en skjønner hva dette handler om?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂

Mest lest

Les også