Kommentar

The ultimate skrekk-scenario: terrorister med atomvåpen. Graham Allison, som tidligere arbeidet i Clinton-administrasjonen, har skrevet en bok om trusselen. Han mener det er over 50 prosent risiko for at Vesten vil oppleve en atombombe i 10 kilo-klassen de nærmest 20 år. På Manhatten snakker vi da om 500.000 døde.

Hans motpart under BBCs 21-sending, Anthony Cordesman, mente vi ikke burde overfokusere på faren. Det ble ingen atomkrig under den kalde krigen, selv om vi levde med trusselen i årtier.

Til det er å si at det er stor forskjell på bolsjeviker for hvem makten var blitt det viktigste. De ville for alt i verden ikke miste hva de hadde. Det motsatte er nærmest tilfelle med jihadistene. De mister gladelig livet for saken.

Allison refererte en talsmann for Al Qaida som skal ha sagt at de har som mål å drepe 4 millioner amerikanere. Det kan kun skje med WMD-våpen.

Det som slo meg under innslaget var: Hvilke planer har Pentagon utarbeidet som mottrekk for de ulike typer nye terroranslag. Pentagon har angrepsplaner for alle land som kan tenkes å komme i konflikt med USA. Richard A. Clarke forteller om da han i 1996 studerte Pentagons angrepsplaner mot Iran. Det var ikke bare viktige symbolmål det var snakk om. Men militære anlegg, økonomi, infrastruktur.

Hva vil USA gjøre hvis det skulle komme et nytt angrep? En kan være helt sikker på at det er lagt planer for ulike scenarier. Sist gikk man ikke og skiftet ut to regimer. Det er en målestokk.

Al Qaida ønsker konfrontasjon. Den sikreste måten er å anstifte et nytt angrep. Konsekvensene lar seg ikke overskue.

Boken er listet hos Amazon:

Nuclear Terrorism : The Ultimate Preventable Catastrophe
by Graham Allison