Kommentar

I ett år har Hamas hatt sin hjemmeside i Sverige, uten at Säpo reagerte. Først torsdag ble siden stengt.

Säpo kände till Hamas hemsida i Sverige

De administrativa rättigheterna till webbsidorna finns i Beirut, hos en organisation som heter Palestinian Information Center. Det är också dit räkningarna går, enligt den israeliska sajten Haganah Online, som ägnar sig åt att spåra webbplatser med Israelfientligt innehåll.
Men den så kallade IP-adressen tillhör en privatperson med en webbfirma i Stockholmsområdet. Serverutrymmet tillhör Telia Sonera.

Säpo har visst om hjemmesiden siden oktober. Men det svenske sikkerhetspolitiet har ikke prioritert saken. De er usikre på om siden er ulovlig, til tross for passasjer som: »Frid och avspänning på jorden äger inte rum förutom efter det att judarna utrotats och jorden rensats från deras smuts».

Det er interessant å høre hvordan fungerende Säpo-sjef omtaler siden:

Redan i oktober samtalade vi med Telia om detta ärende, säger biträdande Säpochefen Margareta Linderoth till TT.
Att Telia inte redan då reagerade beror, enligt Joelsson, på att Säpo inte då klassade den som olaglig.

Men inte heller nu har ärendet någon högre prioritet hos Säpo, medger Margareta Linderoth. Fallet kommer att diskuteras med åklagare, men enligt Linderoth är det oklart om innehållet på sidan bryter mot lagen.
– Jag är inte beredd att säga att det är solklart.