Kommentar

På en internasjonal konferanse i Italia idag kom det frem at naturskader forbundet med global oppvarming beløper seg til 60 milliarder dollar i år. Det er ti ganger mer enn på 60-tallet.

Virkningen er særlig sterk i de fattige land. Tørken og hetebølgen i Europa i sommer kostet milliarder. Det samme gjorde ødelagte avlinger i Midt-Vesten. Det sørlige Frankrike opplever nettopp nå en stor flom. Det er Rhone som går over sine bredder. Tusenvis av mennesker er rammet. Resten av verden har vanskelig for å ta det inn over seg, når de ikke er rammet. Men det er bare å tenke etter: Det er bare en uke siden det gikk en storm over Østlandet, som knekket store grantrær som fyrstikker. Verden av idag stor overfor enorme problemer. Jeg hører en liten jente fra Bangladesh si på radio at hun gjerne vil bli computerengineer. Verden trenger jentene. Modige, kreative, samarbeidsvillige jenter. Gutta har hatt sjansen. Slik sett er tildelingen av Nobels Fredspris til Shirin Ebadi en stor oppmuntring. Det er i det lyset man må se den. Et stort bidrag mot alle mulige plager er å mobilisere jenter for utdanning og demokrati.