Myten om Bernard-Henri Levy kan noen ganger stå i veien for mannen selv. Men på Hardtalk i dag etterlot han inntrykket av en seriøs person som har sett noe han gjerne vil fortelle verden om. Samtidig skriver amerikanske aviser at etterforskerne har funnet ut at Al Qaida-toppen Khalid Shaikh Mohammed sto bak drapet på Daniel Pearl.

Levy har i jakten på Wall Street Journal-journalistens drapsmenn kommet over en mye større hemmelighet: At Pakistan er fremtidens røverstat. Irak var gårsdagens. (Levy har sterk motstander av krigen, og mener den var politisk gal, selv om den er moralsk forsvarlig).

Han sa noe interessant ikveld: at islam er noe mer enn Midtøsten, og det er lenger mot øst at trusselen bygger seg opp. Afghanistan/Pakistan er selvsagt, men også Indonesia og Filippinene.

-Kanskje er Kashmir-konflikten vel så viktig for verdens fremtid som konflikten mellom Israel og palestinerne, sa Levy.

Han har opplevd en gifting blanding i Pakistan, mellom islamister og sikkerhetstjenesten ISI. De har bomben, og forbereder store ting. Ron Rosenbaum, mannen bak Explaining Hitler, har en grundig gjennomgang av boken i Jewish Chronicle: In Danny Pearl Book, Lévy Says Next 9/11 Brewing in Pakistan

Interessant: Levy befant seg i kontoret til Hamid Kharzai da han fikk høre nyheten om Pearls død. Han har brukt ett år på å etterforske mordet. Det vitner om et stort personlig mot at han våget seg til stedene der Pearl ble kidnappet. Levy er selv jøde. Han mener Pearl ble drept fordi han var jøde, amerikaner og på sporet av noe virkelig stort. Det store er sammenvevingen av ISI, islamister og Al Qaida, og planer om virkelig store terroroperasjoner: Med en islamsk atombombe som en ingredient.

I had the feeling,» Bernard-Henri Lévy says, «that the 21st century really began with the collapse of the Twin Towers and the murder of this single man, Daniel Pearl.» Both are deeply symbolic killings. What’s more, he contends, the same forces behind both crimes are now planning something far worse.

«It will make 9/11 look prehistoric,» Mr. Lévy says. What he learned in investigating the death of Wall Street Journal reporter Pearl, he contends, brought him face to face with the specter of the next 9/11. From the year he spent studying the jihadist alliance in Pakistan that killed Pearl, he has a theory about the nature of «the next 9/11»: He believes it is likely to take the shape of a terrorist nuclear attack.

Rosenbaum har en interessant teori. Han mener det er Levy som har kommet på sporet av dette, som har fått en fornemmelse av at det brygger opp til noe virkelig stygt i Pakistan. Han sier han kjente «stanken av Apokalypse». Det er fransk flair, men kanskje er han inne på noe. Rosenbaum ser ikke bort fra det. Og alle som så han på BBC ikveld, må ha tenkt det samme: Kanskje han har sett noe i Rawalpindi som unngtår vanlige journalisters øyne. Det er for mye kjedelige reportasjer. Registeret er for smalt. Her kommer den franske flair til sin rett. BBC-intervjueren (det var ikke Tim Sebastian) var provosert av at Levy kunne fremstille hva Pearl følte. Eller anta hva som hadde foregått. Men er ikke det som skjer rundt Al Qaida og faren for en islamsk atombombe, så alvorlig at man må mobilisere all fantasi. Faren er snarere for mye pragmatisme og rasjonell tenkning som ikke tar inn over seg de apokalyptiske mulighetene.

Levy har gjort et stort stykke arbeid. Kommer boken på norsk? Den går nå sin seiersgang over verden.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂