Kommentar

Irakerne tar saken i egne hender

Det er signaler om at irakerne besinner seg og ønsker å ta sakene i sine egne hender. Hussein al-Sharistani, Saddams tidligere vitenskapelige hovedrådgiver, som tilbrakte årevis i fengsel da han nektet å bygge en atombombe for diktatoren, har vært en hyppig og kjær gjest i BBC. Han og familien bor i Storbritannia, men har nettopp vært i hjemlandet. Han sa igår at irakerne ønsker å ta større ansvar for sine egne saker. De vil også at amerikanerne setter opp en tidsplan for når det skal holdes valg. Hovedvekten var ikke på raseri mot USA. Amerikanerne er et nødvendig onde, mens irakerne forbereder seg på å overta. Og det må skje raskere enn det har gjort. Det er også nøkkelen til sikkerhetssituasjonen.

Mye avhenger av øynene som ser. BBCs Paul Wood er i Najaf og han er en sindig kar. Han sa det ikke kan merkes noen fiendtlig stemning mot amerikanerne. Noen spesialstyrker satt diskret i biler litt utenfor begravelsesprosesjonen, og ingen tok notis av dem. SVTs Nils Horner sa fra Basra igår at sikkerhetssituasjonen ikke er så alvorlig som man kan få inntrykk av. Det sier meg to ting: Irak holder ikke på å gå av skaftet. Folk flest vil ikke ha kaos. Og amerikanere og utlendinger er ikke hatet av folk flest. Det er en lunatic gjeng som vil skape et Libanon X 10.

Blant dem som bruker et språk som tjener terroristene finner vi NRKs nye/gamle Midtøsten-korr. Odd Karsten Tveit. Idag snakket han konsekvent om motstand og motstandskampen. Det er ikke tilfeldig. Ved å påkalle det ladede ordet fra annen verdenskrig, og konsekvent bruke ordet okkupasjonsmakten om amerikanerne/britene, oppnår han en subliminal effekt. Folk merker ikke en gang at de blir hjernevasket. Dette er manipulering.

Les også

-
-
-
-