Kommentar

Feiret til døde

Hvis det er riktig at 31 mennesker falt som offer for tilfeldig skyting (celebratory gunfire) i Bagdad da Saddams sønner var døde (og nær 80 ble skadd), er det rimelig å tro at det var svært mange som feiret. Skyting for å feire forekom også under krigene på Balkan, men jeg har aldri hørt om at så mange ble drept på en gang. Det må ha vært meget omfattende. I norske mediers omtale av saken derimot var denne feiringen nærmest en bagatell, og det var viktigere å få sagt at mange var i tvil om de døde faktisk var Saddam-sønnene.

Nyheten om Saddam-sønnenes død var en gledelig bekreftelse på at det forrige regimet er borte. Dette inntrykket stadfestes langt på vei av en meningsmåling som ble foretatt i juli. Bare en av åtte ønsker at amerikanerne skal forlate Irak umiddelbart. 50 prosent mener at krigen mot Saddams regime var riktig, bare 27 prosent mener det motsatte. På den annen side sier det store flertall at Bagdad er blitt en farligere by å bo i etter krigen, og 47 prosent tror USA gikk til krig for oljen. På spørsmål om de hvilket styre de ville foretrekke å leve under, Saddam eller USA, var det bare 7 prosent som ville ha Saddam tilbake.