Kommentar

Beveget av drapet på Saddams sønner

Et TV-innslag om at Saddams sønner var drept, ble for mye for den kjente filmregissøren Bille August. Han avbrøt et direktesendt intervju på dansk TV, og stormet ut av studio uten forklaring. Til avisen Expressen sier August etterpå at hans sterke engasjement mot krigen tok overhånd.

«Före det inslaget med mig handlade programmet om Irak-kriget och att Saddams två söner dödats. Jag har följt hela processen med USA:s intåg i Irak och är djupt engagerad i denna. Jag är starkt emot kriget. – Där satt jag alltså i direktsändning och hörde om nya offer i Irakkriget, och direkt därpå skulle jag intervjuas om en liten utställning jag ska till våren kring en silversmed. Det var omöjligt att koncentrera sig på detta efter allt jag just hade hört. Därför var jag tvungen att gå,» sier August. Sin reaksjon på funnet av massegraver med titusenvis av Saddams ofre, sier han ikke noe om.