Alicia fra Göteborg ble giftet bort, voldtatt og fødte tvillinger som 13-åring. Nå vil hennes voldtektsmann i Irak innvandre til Sverige, etter at en svensk tingsrettsdom har gitt ham omsorgsretten til barna.

Voldtektsmannen ventes å få opphold i Sverige gjennom familieinnvandring.

Til tross for at han beviselig har voldtatt et barn, har Stockholms tingsrätt gitt ham omsorgsretten over begge tvillingene som ble resultatet av voldtekten.

Alicia kommer fra en innvandrerfamilie i Göteborg. I 2007 tok faren hennes den da 12 år gamle jenta med seg til Irak og giftet henne bort til jentas fetter, som da var 23 år.

Hun ble voldtatt av «sin mann», og hjemme i Sverige fødte Alicia tvillinger. Siden hun er svensk statsborger, får sønnene hennes automatisk svensk statsborgerskap; i Sverige registreres nyfødte med mors statsborgerskap. Men nå har Alicia altså tapt omsorgsretten til sine barn. Den ble tilkjent hennes voldtektsmann.

Kommer snart til Sverige

Mannen har allerede reist fra Irak og ventes om kort tid å ankomme Sverige gjennom familieinnvandring, skriver Göteborgs-Posten.

Stockholms tingsrätt begrunner sin beslutning med at tvillingene har tilbrakt nesten hele sin oppvekst sammen med mannen i Irak. Dermed er den pedofile araberen den best egnede forelderen, konkluderer retten.

Ifølge moren ble tvillingene tatt fra henne og bortført, men det tok ikke retten hensyn til.

«Hele kroppen min skriker»

Regjeringens hedersexpert (ekspert på skam/ære) Juno Blom i länsstyrelsen Östergötland er ikke nådig. Hun kaller tingsrettens dom «det mest motbydelige jeg har lest i hele mitt liv» og mener saken er «en skam for svenske myndigheter».

– Hela min kropp skriker. Hela den här flickans liv har inte varit annat än svek från samhällets sida. En liten flicka har förts ut ur Sverige, gifts bort, våldtagits och blivit av med sina barn utan att myndigheter agerat. Och nu sätter man sista spiken i kistan genom att ta ifrån henne vårdnaden. Jag har nog aldrig sett ett ärende där så många fel begåtts, sier Juno Blom til Göteborgs-Posten.

«Det sykeste jeg har hørt om i hele mitt liv»

Hun kjøper heller ikke mannens forklaring om at han ikke kjente Alicias alder da han giftet seg og voldtok henne:

– Hur är det möjligt? De var kusiner, säger Juno Blom och fortsätter:

– Jag har jobbat med den här frågan i så många år, men det här ärendet är det absolut sjukaste jag hört om i hela mitt liv. Man behöver inte ha en högskoleutbildning i hedersrelaterat förtryck för att förstå att det här är fruktansvärt fel.

Også Sara Mohammad i GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) reagerer sterkt på dommen. Hun vokste selv opp i Irak under streng æreskultur, og har arbeidet mot slik undertrykking i Sverige i flere år.

– Resultat av identitetspolitikk

Samfunnet må snart våge å ta stilling, sier Mohammad. Hun ser Alicias tilfelle som et symptom på kulturrelativisme:

– Det här är resultatet av identitetspolitiken i Sverige. Att det finns folk som ursäktar och har respekt för kulturer och religioner, även om det hamnar i konflikt med barns mänskliga rättigheter. Att strunta i dessa barn, det är verklig rasism, säger Sara Mohammad.

Alicia menar att hon hade blivit annorlunda behandlad om hon varit en blond svensk tjej. Vad tänker du om det?

– Det stämmer till hundra procent. Hade en svensk flicka skickats utomlands för att giftas bort med en pedofil, då hade varenda socialarbetare och politiker kavlat upp ärmarna direkt. Varenda minister och statsminister hade kallat det en enorm skandal för Sverige, säger Sara Mohammad.

(fotnote: Alicia er ikke jentas rette navn)

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.