Kommentar

Saddams TV-opptreden synes å ha gjort inntrykk på NTBs utsendte i Amman. Hendelsen skildres i en høystemt og nesten triumferende tone. Hør bare: Saddam «framsto som en alt annet enn slagen mann». «Fjernsynsbildene fra den irakiske hovedstaden sjokkerte en hel verden, og reiste på nytt spørsmål om hvor nær seier USA og Storbritannia virkelig er i Irak,» skriver NTBs mann, og fortsetter: «…jublende Bagdad-boere som knapt så ut til å tro sine egne øyne kom løpende ut av hus og butikker for å hylle Saddam og kysse presidentens hånd.» Ikke nok med det: Bildene av Saddam «ble møtt med jubel av millioner av fjernsynsseere over hele araberverdenen. De satt igjen med et inntrykk av en president med full kontroll, som nok en gang pekte nese mot de ugudelige og oljehungrige okkupantene som står bare kilometer utenfor den irakiske hovedstaden.» Videre heter det at «fredagens fjernsynsbilder av en selvsikker Saddam var et skudd for baugen for Pentagon…» Til slutt kommer nådestøtet: «Den (amerikansk-britiske) psykologiske krigføringen syntes fredag kveld å ha slått sørgelig feil, da Saddam knapt så ut til å ha en eneste bekymring der han vandret gatelangs i Bagdad.»
Andre referater av samme hendelse blekner i forhold. Her er det tyske nyhetsbyrået DPA: «In what appeared to be a concerted effort to rally Iraqi resistance to U.S. forces now outside Baghdad, Iraqi television Friday aired an address by President Saddam Hussein, then pictures of a Saddam figure meeting cheering people in the capital’s streets.»