Alle bortsett fra to av 389 parlamentsmedlemmer stemte tirsdag kveld for et lovforslag som åpner for livsvarig fengsel og dødsstraff for homofilt samkvem og «rekruttering, oppmuntring til og finansiering» av «aktiviteter» mellom samme kjønn.

Dødsstraff for «grov homofili»

– En person som begår grov homofili kan ved domfellelse straffes med døden, heter det i lovforslaget.

Lovforslaget bekrefter en allerede eksisterende kriminalisering av seksuell omgang mellom personer av samme kjønn og skaper nye begrensninger på enhver kjønnslig aktivitet for lesbiske, homofile, bifile, transer og handicappede i Uganda. 

Det øker også straffen for forsøk på seksuell kontakt mellom likekjønnede til opptil ti års fengsel. For «forverret homofili», serieforbrytere og seksuelle relasjoner med mindreårige og funksjonshemmede personer av samme kjønn, økes strafferammen til dødsstraff. 

Fengsel for unnlatelsessynd

Lovforslaget forbyr «oppsnakk av homofili» og fullstendig sensur av LHBT-spørsmål. Debatt om og økonomisk støtte til organisasjoner som fremmer LHBT-rettigheter, kan gi opptil tyve års fengsel. 

Ikke å politianmelde mulig deltagelse i likekjønnet kjønnsaktivitet kan gi bot eller fengsel i seks måneder. Familiemedlemmer eller venner av LHBT-folk kan fengsles for å unnlate å anmelde forholdet. Å gjennomføre en partnerskapsseremoni kan gi fengsel i opptil ti år. Det samme kan innkvartering som legger til rette for «homofile forbrytelser». 

– En menneskelig feil som truer familiens hellighet

Opposisjonspolitikeren Asuman Basalirwa karakteriserte homofili som kreft og fikk applaus i parlamentet:

– I dette landet eller i denne verden, snakker vi om menneskerettigheter. Men mennesker kan begå feil. Jeg vil påstå at homofili er en menneskelig feil som krenker Ugandas lover og truer familiens hellighet, sikkerheten til barna våre og menneskehetens reproduksjon.

Vesten dreper vår moral

Under en bønnegudstjeneste i parlamentet hvor en rekke religiøse ledere deltok, sa parlamentets president Anita Among: 

– Vi setter pris på hva vestlige land har bidratt med av sosial og økonomisk utvikling av landet, men vi setter ikke pris på det faktum at de promoterer homofili og dreper vår moral. Vi trenger ikke pengene deres, hva vi trenger er vår kultur.

Det står på Museveni

Ugandas president Yoweri Museveni har tredve dager på seg til å godkjenne eller avvise lovforslaget. Hvis loven trer i kraft vil det åpne juridiske konfliktsoner mellom allerede eksisterende ugandisk og internasjonal lov.

Museveni har signalisert at dette ikke er et prioritert anliggende og at det ikke må påvirke relasjonene til vestlige givernasjoner.

– Homoseksualitet er avvik fra det normale. Er det naturen eller miljøet? Vi må besvare disse spørsmålene. Vi trenger en medisinsk utredning, sa den 78 år gamle presidenten i noe som av utenlandske diplomater tolkes som uthalingstaktikk.

Frykter smitte

Pressesekretær i Det hvite hus Karine Jean-Pierre, kalte lovforslaget «en av de mest ekstreme LHBTQI+-lovene i verden». Amerikanske embedsmenn har truet med økonomiske sanksjoner og homoorganisasjoner frykter homofob smitte på afrikansk jord; så langt er homofil praksis forbudt i mer enn tredve land på kontinentet.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.