Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har informert Moldova om russiske planer. Foto: Javad Parsa / NTB

Etterretningstjenesten i Moldova sier at Russland forsøker å destabilisere landet.

Moldova har vært omtalt som et mulig «neste land på listen» om Russland skulle lykkes med å okkupere og underlegge seg Ukraina.

Document skrev nylig om hvordan Russland øker presset på Moldova, se sak under.

Nå kommer det opplysninger om at Russland har utarbeidet konkrete planer for å undergrave Moldova, med sikte på en maktovertakelse i det lille landet.

Det var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som torsdag under et møte i Brussel berettet at den ukrainske etterretningen hadde plukket opp at russerne har noe slikt på gang. Moldovas etterretning bekrefter at de er blitt brifet om saken, slik at landet kan ta sine forholdsregler.

NTB-AFP melder om saken.

– Dette dokumentet viser hvem, når og hvordan Russland skal knekke demokratiet i Moldova og ta kontrollen over landet, sa Zelenskyj. Han bekreftet at Moldova straks var advart.

Den tidligere Sovjet-republikken Moldova med kun 2,6 millioner innbyggere ligger klemt mellom Romania og Ukraina.

Som andre tidligere sovjetiske territorier rives Moldova mellom prorussiske og provestlige elementer, og Russland spiller også her en aktiv rolle for å holde landet innenfor sin interessesfære.

Moldova søkte EU-medlemskap rett etter Russlands invasjon av Ukraina, noe som har skapt bekymring i Kreml.

President Maia Sandu står solid plantet i den provestlige leiren, mens en russiskvennlige minoritet har kontrollen over en del av landet under navnet Transnistria. Der har Russland utplassert såkalte fredsstyrker, ikke helt ulikt hva de gjorde i ukrainske områder både på Krim og i Donbass-regionen.

Les også: 

Russland øker presset mot Moldova

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.