Mecklenburg-Vorpommerns statsminister Manuela Schwesig klapper under valgvaken SPD holdt under det tyske forbundsdagsvalget i Berlin den 26. september 2021. Foto: Jens Büttner / DPA via AP / NTB.

En falsk klimastiftelse som ble opprettet av delstatsregjeringen i Mecklenburg-Vorpommern for å omgå sanksjoner mot arbeidene med gassrørledningen Nord Stream 2, mottok i 2021 kjempebeløp fra Gazprom.

Det statlige russiske energiselskapet betalte mellom februar og november i fjor stiftelsen til sammen 192 millioner euro, avslører Welt am Sonntag.

I april avdekket den tyske avisen at regjeringen i den tyske delstaten sammen med Gazproms datterselskap Nord Stream 2 AG opprettet «Stiftung Klima- und Umweltschutz MV» med sikte på å kanalisere midler til ferdigstillingen av gassrørledningen mellom Russland og Tyskland slik at varslede amerikanske sanksjoner mot arbeidene kunne unngås.

Saken er høyst pinlig for Mecklenburg-Vorpommerns statsminister Manuela Schwesig (SPD), som var en av drivkreftene bak opprettelsen av den falske klimaorganisasjonen. Schwesig har kjempet med nebb og klør mot at offentligheten skulle få innsikt i saken, men er siden blitt pålagt av domstolen i delstatens hovedstad Schwerin å legge kortene på bordet.

Den skjulte russiske finansieringen av Nord Stream 2-arbeidene kom 80 leverandører til gode, og disse leverte 119 tjenester til en total verdi av 165 millioner euro. Igjen sitter Schwesig-regjeringen med en pen avkastning på operasjonen.

Byggingen av Nord Stream 2 begynte mens Angela Merkel var tysk statsminister i 2015, året etter Russlands annektering av Krim-halvøya, og ble fullført høsten 2021, til tross for advarsler om amerikanske sanksjoner. Gassrørledningen går direkte mellom Russland og Tyskland i Østersjøen, og den tyske landsiden av ledningen ligger nettopp i Mecklenburg-Vorpommern.

Parlamentet i den tyske delstaten har nedsatt en granskningskommisjon som skal undersøke hva som er skjedd i saken med «Stiftung Klima- und Umweltschutz MV». Både Manuela Schwesig og hennes partifelle Gerhard Schröder, den tidligere tyske statsministeren som fikk toppverv i russiske energiselskaper like etter sin avgang, vil bli innkalt til høringer etter sommeren – sannsynligvis også Angela Merkel og Olaf Scholz.

Parlamentarikerne ønsker også å kaste lys over hva slags rolle de russiske hemmelige tjenestene kan ha spilt i bakgrunnen, skriver Welt am Sonntag.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.