151 skyteepisoder på 151 døgn og 30 drepte så langt i år har befestet Sveriges posisjon som det farligste landet i EU. Politiet er oppgitt over at så snart de fengsler noen, kommer nye til. Politikerne driver valgkamp etter gamle mønstre. Fengslene er fulle. Straffenivået er lavt, og ingen løsning er i sikte. Tystnaden rår.

Ingmar Bergmans film «Tystnaden» kom i 1963. Selv om den handler om tausheten i en familie, tror jeg filmens formidling av en ubehagelig taushet også kan brukes til å beskrive dagens svenske samfunn.

Disse sterke motsetningene gjør dem ute av stand til å kommunisere, og resultatet blir en voldsom spenning som kommer til uttrykk gjennom tausheten. (Cinemateket: Om Tystnaden)

Det er ikke lenger noen som helst tvil om at Donald Trump hadde rett da han i 2017 sa at Sveriges åpen-dør-politikk ikke fungerte. Den gang reagerte Aftonbladet med å latterliggjøre Trump og Fox News:

Sammen med opptøyene i april i år har årets rekordmange skyteepisoder befestet Sveriges posisjon som det farligste EU-landet hva angår kriminalitet med skytevåpen, og Aftonbladet kan ikke lenger gjøre narr av Trump og andre som i årevis har påpekt Sveriges oppløsning med merkelappen svenske tilstander. 

Tirsdag laget Aftonbladet en spesialsending på bakgrunn av alle skyteepisodene – med over 30 drepte – så langt i år. I en halvtimelang video er det en debatt mellom de justispolitiske talspersonene for henholdsvis Moderaterna (M) og Vänsterpartiet (V). Johan Forsell (M), var stabssjef for daværende statsminister Fredrik Reinfeldt i 2006–07, og Linda Westerlund Snecker (V), som før hun ble politiker jobbet som domstolssekretær. Til slutt er det et intervju med kriminologen Mia-Maria Magnusson, som tidligere jobbet som nark-spaner for det svenske politiet.

Utenforskap og narkotika

Aftonbladets egen krim-kommentator Oisín Cantwell innleder, bare avbrutt av et kort intervju med Rikspolitisjef Anders Thornberg. Han skylder på narkotikabruken og utenforskap:

– Det fins altfor mye narkotika i Sverige, og de som bruker og kjøper narkotika, er med på å opprettholde disse kriminelle nettverkene.

– De som står på siden av samfunnet, tiltrekkes av miljøer der det går an å gjøre raske penger.

Cantwell støtter politisjefens analyse om at salg av stoff ligger bak mye av volden, og han bruker de samme ordene som vi har sett politiet gjøre, i en blanding av fortvilelse og forbauselse:

– Så fort noen blir fengslet, tar noen andre over.

– Det vi ser, er en utrolig voldelig subkultur som har spredd seg fra storbyene og ut i distriktene, nærmest som en franchise-virksomhet. Disse storby-nettverkene krever at gjengene på de mindre stedene opprettholder storbyens voldskultur.

Han legger til at politiets oppklaringsprosent er altfor lav, og at politikernes fokus på straffenivået er en for snever tilnærming.

– Det krever en helt annen innsats fra hele sivilsamfunnet, skoler, sosialtjenesten – alt mulig.

– Så du tror ikke vi har sett toppnivået for skyteepisodene ennå?

– Jeg er pessimist, og tror ikke vi vil se noen nevneverdig bedring i overskuelig fremtid.

Hva så med de to justispolitikerne som tross alt stilte til debatt, siden justisminister Morgan-jag-er-bekymrad-over-rasismen-Johansson (S) ikke ville stille i noen debatt?

Jo da. Moderaternas Jonas ville ha strengere lover for å få de gjengkriminelle vekk fra gatene, og snille-Linda fra Vänsterpartiet snakket om skole og utenforskap. Hverken vi eller svenskene har hørt noe annet de siste 30 årene. Den snaut 15 minutter lange meningsutvekslingen var et gjensyn med flere titalls lignende debatter. Ord, ord og atter ord.

Det usagte

Det mest bemerkelsesverdige, ikke bare ved debatten, men ved hele sendingen, var ordene som ikke ble brukt. Vi fikk høre om macho-kultur, unge menn, språkopplæring, ære, ordning och reda, men ord som migranter, flyktninger, islam forble usagte. Tystnaden fikk rå.

Les det svenske politiets nyhetsside. Ikke alle hendelser nevnes der, men torsdag formiddaag kan man jo finne trøst i at det ikke har vært noen skyteepisoder siden tirsdag. Altså kun 151 skyteepisoder på 153 dager.

Det noterte

På samme måte som politiets logg er ufullstendig, må man også bruke puslespill-metodikk for virkelig å forstå hvor ille det står til i nabolandet. Tystnaden må jo ikke utfordres. Vel, her er noen få puslespillbiter fra onsdag:

151 skteeepisoder på 151 dager. Her er politiets bilder av tre ungdommer som 21. august i fjor skjøt 15 skudd mot en folkemengde ved inngangen til et kjøpesenter i Kristianstad. Tre personer, deriblant en kvinne i 60-årene som var på handletur, ble truffet. Tirsdag ble de tre gjerningsmennene dømt. Foto: Polisen

Når vi så kan lese, på Document, om den svenske regjeringens planer for å bryte opp segregeringen i Sverige, er det så tystnaden roper imot en:

Svensk minister: – Mindre barnekull kan gi færre dødsskytinger

Ord blir fattige, heter det. Så menn, men likevel:

Det er vondt å se hvordan Sverige forvitrer i sin egen tystnad.

Les og se også:

Sverige Spesial: Psykologisk krigføring mot eget folk

Ikke le av makten! Svensk myndighet advarer mot humor, ble møtt av motkampanje

Svensk politisjef: – Vi har mistet kontrollen

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.