For Ingrid Bondesson i Mörarp utenfor Bjuv i det sørvestlige Sverige er det vanligvis en spesiell anledning å se til biene sine etter vinteren. Men slik var det ikke i år. I stedet oppdaget hun at alle de ti bikubene hennes var tomme. «Det blir en veldig stille vår her på gården», sier hun til SVT.
Ifølge Sveriges Birøkterlag har det den siste tida kommet inn rundt 50 rapporter fra birøktere, hovedsakelig i Skåne, som har gjort lignende oppdagelser.
Det skjer relativt ofte at bisamfunn dør av ulike sykdommer, men at bier forsvinner på denne måten, er uvanlig.
«Vi er egentlig ikke vant til dette i Sverige. I USA skjer det ganske ofte. Men det er for tidlig å si hvorfor. Vi følger utviklingen og trenger å vite mer», uttaler Björn Gustavsson, rådgiver for bihelse og biologisk mangfold ved Jordbruksverket.
Situasjonen i USA er definitivt verre. Den amerikanske birøktnæringen er i krise på grunn av den uforklarlige døden til hundrevis av millioner av bier i løpet av de siste åtte månedene. Scott McArt ved Cornell University i New York sier at dette sannsynligvis er det største tapet av biekolonier i USAs historie.
Det er en katastrofe som er i ferd med å utvikle seg for næringen. Blake Shook, en av landets fremste birøktere, har funnet titusenvis av døde insekter på sine bedrifter. Han sier at han aldri har sett slike tap før. «Dataene viser oss at dette er det verste tapet av bier i historien», sa Shook til CBS Saturday Morning.
Forskere sliter med å forstå hva som forårsaker dødsfallene. Entomolog Juliana Rangel har studert bikuber i laboratoriet sitt. Det er noen få potensielle forklaringer, sier hun, inkludert endrede habitater og værmønstre. Men det finnes ikke noe sikkert svar.
I tillegg til å produsere honning spiller bier også en meget viktig, indirekte rolle i matproduksjonen. De pollinerer 75 % av fruktene, nøttene og grønnsakene som dyrkes i USA. Shook mener at de nåværende tapene er uholdbare.
«Hvis dette er en flerårig affære, vil det endre måten vi spiser mat på», hevder Shook. «Hvis vi mister 80 % av biene våre hvert år, kan ikke industrien overleve, noe som betyr at vi ikke kan pollinere i den skalaen vi trenger for å produsere mat i USA».
Et eksempel er mandler. Når honningbiene pollinerer dem, produserer mandeltrærne to til tre tusen pund mandler per dekar. Uten pollinering produserer mandeltrærne bare 200 kilo nøtter per dekar. «Det finnes ingen mandelavling uten honningbier», påpeker Shook.
En av Shooks virksomheter fokuserer på å gjenoppbygge døde bikuber. Han mottar et alarmerende antall slike bikuber fra folk over hele USA. Birøktergrupper sier at 25 % av de kommersielle virksomhetene kan bli lagt ned innen utgangen av året på grunn av tapene.
«Jeg fikk en telefon fra en venn som hadde 20.000 bikuber i begynnelsen av vinteren, og nå har han mindre enn 1000. Han sa: ‘Nå er det nok, jeg er ferdig’. Jeg har fått altfor mange slike samtaler de siste ukene», sier Blake Shook. «Det er ikke bare et birøkterproblem. Dette er et nasjonalt spørsmål om matsikkerhet».


