En norsk kjøttprodusent og politikere fra Høyre mener den nåværende situasjonen i markedet for storfekjøtt aktualiserer en ny diskusjon om norsk EU-medlemskap.

Dette kommer etter at norske skjærebedrifter mangler storfe til tross for et overskudd på storfekjøtt siden 2022, samtidig som det er stor global etterspørsel.

Kristian Hovde, som er kjøttprodusent og Høyre-politiker, kritiserer markedsregulatorene og mener norsk landbruk bør se mot Europa. Han påpeker at det er en global mangel på storfekjøtt, og at Norge i teorien kunne eksportert, men at kalveslakting som et markedsregulerende tiltak har hindret dette.

– Verden etterspør varer som egg og storfekjøtt. Det er en spesiell situasjon som jeg aldri har vært borti. Globalt blir kun seksti prosent av det markedet etterspør av storfe slaktet. Nå kunne vi eksportert, men vi har ikke noe å eksportere fordi vi har slaktet kalvene våre. Det er helt håpløst, sier Hovde til Nationen.

Hovde viser til at markedsprisen på storfekjøtt for bonden har gått ned i Norge, mens den har økt i Europa på grunn av stor etterspørsel. Han mener også at den nåværende valutakursen ville vært gunstig for eksport. Situasjonen fører ifølge Hovde til at bønder ikke får godt nok betalt og at skjærebedrifter har for lite å gjøre.

Hovde mener at norsk storfekjøtt ville vært konkurransedyktig i det europeiske markedet, spesielt med tanke på kvalitet og mattrygghet. Han tror også at norsk selvforsyning kan opprettholdes ved å satse på beitedyr.

Heidi Nordby Lunde, som er Høyre-politiker og leder i Europabevegelsen Norge, støtter Hovdes syn. Hun mener at norsk landbruk, med sin trygge matproduksjon, ville kunne være både konkurransedyktig og leveringsdyktig i EU, hvor det forventes vedvarende kjøttmangel på grunn av sykdommer.

Lunde peker også på EUs økte fokus på mattrygghet og de potensielle fordelene EU-medlemskap kan gi for regional utvikling og turisme.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.