En norsk TikTok-bruker gikk viralt med et innvandringskritisk bilde. Tre uker senere tok Faktisk.no kontakt. Kort tid etter var kontoen hans slettet. Nå anklager han faktasjekkerne for å drive politisk press – noe Faktisk.no avviser på det sterkeste.
– Det er sleipt, uetisk og dårlig stil av Faktisk.no, sier «Martin», mannen bak TikTok-kontoen «Mr. Narrativ».
Han ønsker ikke å stå frem med fullt navn, av hensyn til jobb og familie. Document kjenner hans identitet.
Saken handler om et AI-generert bilde som viser et 17. mai-tog i 2050 der norske flagg er i mindretall.
I bildet står en trist norsk jente med flagget sitt, mens hun omringes av utenlandske flagg og ikke-vestlige innvandrere. Bildet ble opprinnelig postet av brukeren «Terje» på X, kjent for satire og karikaturer.

FREMTIDEN: Denne tegningen er laget av en bruker på X som bruker humor, satire og karikaturer. Gjengitt med tillatelse.
Da «Mr. Narrativ» delte bildet på TikTok 13. april, eksploderte det i popularitet. Videoen fikk over 2,2 millioner visninger og nesten 220.000 likerklikk.
– Det tok helt av. Masse likes, og kommentarer. Det ble liggende ute i tre uker. Så får jeg plutselig en melding fra Faktisk.no i innboksen på TikTok. De spurte om jeg kunne svare på noen spørsmål om bildet, innvandringskritikk og fremmedfiendtlighet, forteller han.
Kort tid etter var posten borte. Like etter ble hele kontoen stengt.
– Jeg tenkte umiddelbart at det må være en sammenheng med at Faktisk.no har skrevet om det, og meldt ifra til TikTok, sier Martin.
Han påpeker at TikTok har lav terskel for å komme med advarsler, noe han har fått før – og anket. Da har han fått medhold i ankene. Nå mistenker han at bildet ble masserapportert etter Faktisk.no sin omtale. Selv mener han at bildet ikke bryter noen retningslinjer.
– Det er ingen hatretorikk. Jeg har fått advarsler før, men da har jeg anket og fått medhold.
Den 5. mai publiserte Faktisk.no artikkelen: «Bunad og Hitler-hyllest: Slik spres innvandringskritikk». I ingressen heter det:
«Skjult bak anonyme TikTok-profiler sprer norske brukere innvandringskritikk, hat og konspirasjonsteorier. Et bilde som skal vise et 17. mai-tog med norske flagg i mindretall, har fått over 2,2 millioner visninger.»
Martin reagerer sterkt på hva han mener er en kampanje for å sverte ham.
– De later som at de skal stille meg noen uforpliktende spørsmål som gjelder innlegget mitt, og så blottlegger de kontoen min og legger press på TikTok. Det er langt fra objektivt. De skal vel sjekke fakta, ikke drive politisk kamp?
Han mener det er et økende press på ytringsfriheten i Norge.
– Det er en karikatur, en skildring. Jeg følte at de bare fisket etter å ta meg, for Hitler har ingenting med 17. mai å gjøre.
Faktisk.no: – Kjenner oss ikke igjen
Nyhetsredaktør Olav Østrem i Faktisk.no avviser at redaksjonen har lagt noe press på TikTok:
– Dette er ikke å legge press på TikTok. Vi har ikke noe som helst å gjøre med hvordan de praktiserer sine retningslinjer. Dette bør han ta med TikTok direkte, sier Østrem til Document.

AVVISER: Nyhetsredaktør Olav Østrem i Faktisk.no avviser at de har lagt press på TikTok, og mener de ikke har noe med slettingen av kontoen å gjøre. Foto: Faktisk.no
Han forklarer at Faktisk.no delte en liste med brukere – både norske og utenlandske – med TikToks senior kommunikasjonsansvarlig Lukasz Lindell, etter at Lindell selv etterspurte informasjon.
– Flere av kontoene på denne listen er nå borte fra TikTok. Det gjelder for eksempel kontoen som hadde videoen med blomsternedleggelsene på graven til Vidkun Quisling, sier Østrem.
Det reagerer Martin sterkt på:
– Hvorfor sender de over kontoer som kritiserer innvandring sammen med kontoer som hyller Vidkun Quisling? Det bidrar bare til å sverte min konto og gir et uriktig inntrykk.
Han mener Faktisk burde vært åpne om at de planla å dele kontoene med TikTok:
– Spesielt burde de informert på forhånd at de vurderte å sende profilen min til TikTok og forklart hvorfor de mener min konto var relevant.
Bak Faktisk.no står norske mediegiganter
Faktisk.no eies av NRK, TV 2, VG, Dagbladet, Polaris Media og Amedia. Nettstedet ble etablert med formål om å «avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger», men har de siste årene blitt kritisert for å blande seg inn i meningsytringer og satiriske uttrykk.
Martin oppsummerer sin opplevelse slik:
– Jeg mener de oppfordrer TikTok til å ta grep overfor kontoer som er innvandringskritiske. Når du sender over en haug av kontoer, er det lett for TikTok å bare fjerne alle uten å ta en ordentlig vurdering.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.