USA setter foten ned og vil ikke tillate at Ukraina blir garantert Nato-medlemskap på toppmøtet til uken. Det kommer som en stor skuffelse for Zelenskyj. Da har ikke posisjonene rikket seg siden toppmøtet i Vilnius i fjor sommer.

Det er korrupsjonen som er anstøtsstenen.

Zelenskyjs håp er en erklæring om at Ukraina tas opp straks krigen er over for å hindre nye angrep i framtiden.

Men mektige Nato-land som USA og Tyskland vil ikke gi et slikt løfte.

USA mener at før en invitasjon kan sendes, må Ukraina gjøre grep for å takle den omseggripende korrupsjonen i landet.

– Det er viktig for mange av oss rundt bordet, sier en høytstående tjenesteperson i det amerikanske utenriksdepartementet til den britiske avisa Telegraph.

Ifølge avisa blokkerer USA for et ønske fra andre Nato-land om å lage et «irreversibelt veikart» for ukrainsk Nato-medlemskap. (NTB)

Allianselandene har de siste ukene diskutert sluttkommunikeet fra toppmøtet. Spørsmålet om Ukraina er det mest følsomme.

– Ordlyden om Ukrainas medlemskap i Nato er det vanskeligste. Det har vært følelsesladde diskusjoner om hvor sterke løfter som skal gis. Hvert ord er viktig, påpeker en høytstående diplomat fra et av de østlige Nato-landene overfor NTB.

At USA fortsatt holder igjen må komme som en stor skuffelse på Kyiv. Hæren sliter på slagmarken. Det kommer nye våpen, men soldater mangler. Et irreversibelt løfte fra Nato ville betydd mye, men det ser det ikke ut som om toppmøtet vil levere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.