Tysk politi sikrer et åsted ved en skole i Wuppertal, Nordrhein-Westfalen, der en elev har knivstukket fire andre den 22. februar 2024. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

En tysk meningsmåling som Deutschlandtrend har utført for Die Welt og tv-programmet Tagesthemen på ARD, viser at hele 40 prosent av de spurte føler seg utrygge når de er ute i det offentlige rom.

Av disse er det 31 prosent som følger seg ganske utrygge og 9 prosent svært utrygge når de ferdes i gater og parker eller på offentlig transport, skriver den tyske avisen.

I alt 56 prosent føler seg trygge:

Ifølge Deutschlandtrend for juli føler 13 prosent av innbyggerne seg «svært» og 43 prosent «ganske» trygge når de ferdes i det offentlige rom.

Trygghetsfølelsen er klart mindre utbredt enn for bare sju år siden, og ifølge Deutschlandtrend synker den «drastisk»:

I en undersøkelse gjennomført i januar 2017 oppga tre fjerdedeler av befolkningen at de følte seg «ganske» eller «svært» trygge i det offentlige rom – mot 23 prosent som ikke gjorde det.

I henhold til den siste målingen føler kvinner seg mer utrygge enn menn (43–36). Aldersgruppen som føler størst utrygghet, er 35–49-åringer (47 prosent).

Et overraskende funn i målingen er at tilhengere av partiene som utgjør den rødgrønne regjeringskoalisjonen, føler seg tryggere enn tilhengerne av unionspartiene CDU/CSU, AfD eller det nye venstrepopulistiske partiet til Sahra Wagenknecht.

Den mest utbredte frykten blant dem som føler seg utrygge, er risikoen for å bli ranet – 49 prosent. 27 prosent frykter vold og en femtedel seksuell trakassering.

En rekke stygge voldssaker i tyske medier den senere tiden har satt kriminaliteten høyere på den offentlige dagsorden.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.