Bangladeshere og pakistanere har vendt seg bort fra Labour pga Gaza og Keir Starmers utrenskning av antisemitter. Derfor ga Muslim Vote-kampanjen puff til en islamistisk stemmeblokk.

Muslim Vote-kampanjen, som hadde som mål å mobilisere Storbritannias muslimske velgere rundt den pågående utviklingen i Midtøsten, gir et øyeblikksbilde av fremtiden for britisk politikk i visse deler av landet. Noen vil hevde at valget av pro-Gaza uavhengige er en sårt tiltrengt fornyelse av det britiske demokratiet og et slag mot det instinktivt pro-israelske politiske etablissementet. Men kan alt dette virkelig betraktes som en seier for integreringen i det moderne Storbritannia?

Det er et dårlig omen for Storbritannia at det er anti-Israel-sentimentet som driver muslimske velgere til å velge fra Labour.

Den politiske bevegelsen av uavhengige pro-Gaza ble alvorlig undervurdert i oppkjøringen til parlamentsvalget – mest av alt av Arbeiderpartiet selv. Men det burde ikke komme som en overraskelse. YouGov-målingen i forkant av parlamentsvalget viste at oppslutningen om Labour blant britiske pakistanere og bangladeshere – to sunnidominerte etniske grupper – hadde sunket til under halvparten (44 prosent). Under Jeremy Corbyns lederskap lå oppslutningen på rundt 90 prosent. Mer enn to av fem – 41 prosent – mente at den pågående situasjonen mellom Israel og Gaza var en av de viktigste sakene for dem når de skulle avgjøre hva de ville stemme ved parlamentsvalget. For å sette det i perspektiv, falt dette til 5 prosent i den britiske offentligheten.

Resultatene av uavhengige muslimske kandidater som kom inn, sjokkerte. Hvis Reform overrasket i den andre enden var dette et varsel om at Storbritannia er blitt et polarisert samfunn. Og det er partiet som startet masseimmigrasjonen som nå skal overta.

Blant de pro-Gaza uavhengige som ble valgt inn, finner vi tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn i Islington North, Ayoub Khan i Birmingham Perry Barr, Adnan Hussain i Blackburn, Iqbal Mohamed i Dewsbury and Batley, og Shockat Adam i Leicester South (der Labours tungvekter Jonathan Ashworth ble slått). Den uavhengige pro-Gaza-politikeren Leanne Mohamad var nær ved å oppnå en forbløffende seier i Ilford North, der Wes Streeting nå har et flertall på bare 528 stemmer.

Det høres ut som establishment har flere overraskelser i vente. Torsdagens valg var bare en forsmak.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.