Donald Trump taler under et valgkamp­møte i Detroit den 15. juni 2024. Foto: Carlos Osorio / AP / NTB.

Høyesterettsdommen mandag om amerikanske presidenters immunitet mot straffe­forfølgelse for ting de har gjort i samsvar med sine konstitusjonelle rettigheter, betyr at Demokratenes plan for å knuse Donald Trump, langt på vei har kollapset. Demokratenes politikk har aldri handlet om å gjøre livet til amerikanske borgere bedre, men om å beholde makten for enhver pris og med alle midler. Lov og rett har vært det viktigste verktøyet deres, men nå må de finne et annet.

Ikke rart at de er både sjokkerte og rasende. Så rasende at de nå har gått til direkte angrep på høyesterett, som konstitusjonelt sett er likestilt med Kongressen og presidenten. Det er altså maktfordelingen de vil bli kvitt, og grunnen er at det har vist seg umulig for dem å kontrollere domstolens flertall. Hvis landets høyeste domstol ikke vil innordne seg, føler de seg berettiget til å angripe rettsvesenet direkte.

Den Demokratiske kongress­representanten Alexandria Ocasio-Cortez sliter med å holde raseriet tilbake, og skriver på X at høyesteretts kjennelse «representerer et angrep på det amerikanske demokratiet». Det er nå opp til Kongressen å «forsvare nasjonen mot dette autoritære maktovergrepet», kunngjør hun, og lover å stille høyesteretts seks konservative dommere for riksrett.

Ocasio-Cortez tilhører den ytterste venstrefløyen i det Demokratiske partiet, kjent som «the squad», som inkluderer flere antisemitter og Hamas-tilhengere. Men selv Senatets flertalls­leder, Demokraten Chuck Schumer, ser ut til å ha mistet forstanden og omtaler nå høyesterett som «MAGA» og klager over at tre av dommerne er utnevnt av Donald Trump. Slik har det imidlertid alltid vært: Presidenten presenterer sin kandidat, som deretter må bekreftes av Senatet. Men Schumer mener tydeligvis at alle dommere skal være Demokrater og delta i partiets heksejakt mot konservative.

En rekke andre Demokratiske politikere kommer med lignende synspunkter. Blant annet mindretalls­lederen i Representantenes hus, Hakeem Jeffries, som truer med å tvinge konservative dommere til å følge grunnloven – som om det ikke er akkurat det de har gjort. Høyesteretts autoritet er forankret i grunnloven, og denne autoriteten bør ikke svekkes bare fordi høyesterett ikke dømmer slik Demokratene krever.

Tidligere speaker i Representantenes hus Nancy Pelosi holder heller ikke tilbake og anklager høyesterett for å bryte prinsippet om at ingen er hevet over loven.

Som svar på høyesteretts skjellsettende avgjørelse har president Biden gjentatt sine løgnaktige beskyldninger mot Trump for å ha forsøkt statskupp og for å være en diktator.

Det ildsprutende hatet mot Donald Trump er nå så intenst at man kan forestille seg hva som helst – inkludert forsøk på å eliminere ham i et attentat. Kanskje er det dette som opptar jusprofessor Andrew Weissmann, som gjorde seg bemerket som en av de juridiske hjernene bak forsøket på å anklage Trump for angivelige forbindelser til Vladimir Putin (en anklage som mislyktes på det groveste). Nå snakker den samme Weissmann om muligheten for at Trump kan komme til å bruke høyesteretts­dommen til å myrde sine motstandere.

Det er verdt å merke seg at når Demokrater beskylder Trump for noe, gjenspeiler det som regel det de selv ønsker å gjøre.

Uansett hvor hatefullt Demokratene tolker høyesteretts­dommen, betyr det selvsagt ikke at presidenten kan gjøre hva som helst og unnslippe juridiske konsekvenser bare ved å kalle handlingene sine offisielle. Men det betyr at en domstol først må avgjøre om en handling med rimelighet faller inn under presidentens privilegier for å kunne straffe­forfølge ham.

Det er ikke slik høyesteretts­dommer Sonia Sotomayor, som stemte mot domstolens avgjørelse, tolker dommen. I sin dissens spekulerer hun i at dommen vil gi presidenten mulighet til å beordre drap på politiske rivaler eller organisere et militærkupp for å beholde makten.

Denne tolkningen har fått enkelte kommentatorer på X til å foreslå at Biden skal drepe Trump.

Og det kan faktisk være dét Demokratiske aktivister håper på hvis de ikke kan bli kvitt Trump på noen annen måte.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.