Den spionsiktede Ap-politikeren brukte den velkjente Kina-kritikeren Torbjørn Færøvik som brekkstang for å skaffe seg troverdighet.

– Dette må bli en wake-up call for alle sammen, sier Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Document.

Tirsdag kunne Document avsløre at mannen som er siktet for forsøk på spionasje for Kina, og som er varetektsfengslet i fire uker, er Ap-politikeren Ciwan Maksut Can.

Detaljene i saken er hemmeligstemplet, men siktelsen gjelder grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter og annen ulovlig etterretning.

37-åringen har vært aktiv i Arbeiderpartiet og blant annet deltatt på reiser og møter med Internasjonalt Forum. På en av reisene deltok han sammen med tidligere avdelingsdirektør Håkon Bergsjø i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Også Bergsjø er knyttet til Arbeiderpartiet.

Du kan lese mer om bakgrunnen til den spionsiktede Ap-politikeren i denne saken.

Tok kontakt

Ciwan Maksut Can var en aktiv skribent og deltager i mange debatter omkring Kina og Kinas forhold til Vesten. Document tok kontakt med en av de mest velrenommerte ekspertene når det gjelder Kina, nemlig Torbjørn Færøvik.

Han forteller at han hadde kontakt med Maksut Can, men det var mest i form av at han hadde sendt ham lenker på Facebook og bedt ham om å skrive et innlegg.

Færøvik er kjent for å holde en kritisk linje overfor Kina, og mener at det er naivt å tro at vi kan ha et normalt forhold til Kina, på lik linje med demokratiske liberale land.

– Dette er en person som har klart å komme inn i Arbeiderpartiets indre kretser. Jeg har ikke møtt vedkommende, men jeg har sett at vi er venner på Facebook. Han har hatt kontakt med meg, men bare for å sende noen lenker og stille spørsmål. Det har ikke falt meg inn at han var en kinesisk spion, sier Færøvik.

Skrev innlegg

Kina-eksperten er aktiv deltager i Internasjonalt Forum selv, for å følge med debattene. Den spionsiktede hadde tatt kontakt med Færøvik for å få ham til å skrive et innlegg om Kina.

Det gjorde Færøvik. Men innlegget ble fremstilt på en helt annen måte enn det teksten skulle tilsi (se under).

Den spionsiktede snudde på meningen med teksten fra Færøvik.

Mens innlegget ble fremstilt som en hyllest for at «alle» ville til Kina, er det retoriske poenget i saken det motsatte. Færøvik er også velkjent for å være sterkt kritisk til det kinesiske diktaturet og deres fremferd overfor andre stater og egen befolkning.

I teksten kan man lese:

«Nå skriver vi 2024, og knapt noen vil reise til det en gang så forjettede land … Fordi de ikke orker mer. I de senere år, og særlig siden Xi Jinpings maktovertakelse i 2012, er Kina blitt et gjennomovervåket samfunn.»

– Ikke overrasket

Han understreker at mannen det gjelder, kun er siktet, han er hverken tiltalt eller dømt for handlingene. Dermed er alle uttalelsene med forbehold om at påstandene stemmer.

– Hva tenker du om at det kommer en arrestasjon og omfattende sak på høyt nivå i politiske sirkler?

– Jeg er overhodet ikke overrasket over at det kommer en arrestasjon. Det er mer overraskende at det ikke er kommet flere i løpet av årene. Jeg er overbevist om at Kina er langt mer aktiv enn det folk tror, sier Færøvik til Document.

Den velkjente forfatteren og tidligere journalisten ber alle innstendig om å lese seg opp på Kinas historie, og forstå at det overhodet ikke kan sammenlignes med liberale vestlige demokratier.

– Det er et diktatur av verste slag. De går til angrep på Europa på mange måter. De driver med tradisjonell spionasje, men Norge er også interessante grunnet vår geografi, teknologi og vårt nære forhold til USA, forteller han.

Les mer: Hvorfor er det så mange kvinner som støtter den moderne kjønns­ideologien?

PST ble kalt paranoid

Kina-eksperten forteller om et møte han deltok på i regi av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS). Der skulle PST holde et foredrag om Kina og hvordan de arbeider for å vinne frem i kampen om etterretning. I salen var det flere representanter fra næringslivet og akademia.

– Da husker jeg at de lo litt av PST og mente de var paranoide og satte alt på spissen. De måtte jo få holde på med dialog, mens PST måtte drive med sitt. Da sa jeg til dem: Dere tar feil. Dere må lytte til fagmiljøene. Det er tross alt derfor vi har dem. Altfor mange steder i samfunnet vårt har det fortsatt ikke sunket inn, sier Færøvik.

Det nye Klondike

Syv år tilbake i tid, da «normalisering» var stikkordet for forholdet mellom Kina og Norge, husker Færøvik at det var store antall delegasjoner som reiste til Kina.

– Alle skulle reise. Statsministeren, kongen, dronningen, fagmiljøer ved universitetene. Man skulle tro det var oppdaget et nytt Klondike. De kom hjem og skrev varmt om det nye samarbeidet. Men det er ikke slik kineserne fungerer, sier han.

Ifølge ham er kinesiske myndigheter fryktelig gode på å snakke folk etter munnen, finne frem de røde løperne og dandere når det kommer besøk. Samtidig bruker de all sin makt når det måtte være påkrevet.

– Det er klart at Norge er interessant. Vi ligger langt fremme med store bedrifter som Kongsberggruppen og Raufoss, som begge er spesielt interessante for Kina. Det har også mye med teknologi og vårt forhold til USA å gjøre.

Men en spesiell bekymring som ikke er like umiddelbar, men som Færøvik frykter vil slå ut i full blomst med tiden, er universitetene.

– Det er altså inngått talløse samarbeid mellom norske universiteter og Kina, også på områder hvor vi åpenbart burde holde oss unna. Jeg håper inderlig at denne saken blir en wake-up call, og at det demrer for de fleste hvilken enorm trussel vi står overfor, sier han.

Støtt Document Media og bli abonnent du også. Trykk her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.