Mafiaen har et jerngrep om velferden i utsatte bydeler. Det høres ut som Cosa Nostra på øya Sicilia i Sør-Italia, men dette handler om Sverige.

Dette skriver Linda Jerneck (37) om i Expressen. Det blir stadig vanligere selv i hovedstrømsmediene å fokusere på de katastrofale konsekvensene langvarig masseinnvandring har ført til. Dog er det sjelden noen vilje til å beskrive nødvendige tiltak.

Almedalen. Dette er stedet for «Klägget»: politikere, journalister og næringslivsledere drikker «gratis» vin og sosialiserer med hverandre.
Men det finnes en annen type korrupsjon som ikke er så offentlig at den kan fotograferes i Visbys travelhet. En korrupsjon som stikker dypt, skriver Jerneck.

– Situasjonen i Sør-Italia, der politikk og kriminalitet vokser sammen, det er dit vi er på vei, sier Hans Brun, sjefanalytiker ved den nystartede svenske utbetalingsmyndigheten, på et seminar på Gotlands Museum.

– I noen kommuner er det allerede her. Hvis du kommer inn i kommunen, kan du kontrollere alkoholbevillinger, byggerettigheter og velferd. Dette utnyttes både av vanlig mafia og av nettverk med koblinger til islamistiske terrororganisasjoner som al Shabab og Hizbollah.

Allerede for fire år siden rapporterte Expressen om at Södertälje-nettverket hadde representanter i både Riksdagen og kommunestyret. På helsestasjonen, i banken, i rådhuset. Nettverket var overalt.

Som Document har skrevet om tidligere: Et velferdssamfunn koblet med masseinnvandring ender i bunn og grunn som en selvmordspakt.

Velferdsstaten: Utopien som endte opp som en selvmordspakt

Makten til det kriminelle nettverket i Södertälje er velkjent. Bør dog nevnes at de i hovedsak består av syrisk-ortodoksne kristne, og ikke muslimer. Nå forsøker andre grupper seg på samme metode i andre steder.

I det siste har for eksempel mistenkte gjenginfiltratører i Kriminalvården, den svenske påtalemyndigheten og kommunepolitikken blitt avslørt.

I ettertid er det lett å forstå hvorfor dette skjedde, sier Hans Brun. På 1990-tallet ble Sverige medlem av EU, bygget Øresundsbroen og fjernet grensekontrollene. Sverige ble et av verdens mest digitaliserte og globaliserte land. Samtidig førte landet en migrasjonspolitikk som førte til et stort utenforskap.

Privatiseringer i velferdssektoren fører til store muligheter for ren svindelvirksomhet, og de kriminelle gjengene lot ikke muligheten passere.

– Derfor blør vi penger, sier Brun.

Det er ikke bare penger som fører til blødninger i Sverige, kan man gjerne si.

Kriminelle organisasjonen tar over helsestasjoner, skoler, apotek, sosialboliger og barnepass. Svenske myndigheter viser liten politisk vilje til å gjøre motstand. Norske myndigheter er minst like lite villige, men har selvsagt mer penger til disposisjon.

Kriminelle nettverk skaffer seg inntekter og oppnår samtidig en statslignende kontroll  over lokalbefolkningen. Pia Eriksson, kriminalitetsforebyggende spesialist ved Ekobrottsmyndigheten i Sverige,  har et dystert budskap til landets kommuner:

– Ikke tro at det ikke skjer med dere. Det skjer med dere, det skjer overalt.

Ved siden av henne satt forsker Carina Gunnarson fra FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). Hun har studert antimafiaarbeidet i Palermo.

– Mafiaen er der fortsatt, til tross for alt som er gjort. En viktig faktor, ifølge Gunnarson, er at det må finnes politisk vilje over lang tid.

– Den svenske løsningen er alltid mer samarbeid. Jeg har forsket på dette, og det er veldig vanskelig. Man har ulike myndighetskulturer, det finnes også barrierer mot hemmelighold, og risikoen for infiltrasjon øker.

Det er mye vanskeligere å rykke korrupsjon opp med roten enn å forhindre at den kommer inn i første omgang. Men her står vi, skriver Jerneck. Men hverken hun eller de hun siterer har noen forslag til løsninger som man kan lese i Expressen.

Svenske myndigheter har skapt en situasjon som fører til at Sverige har en monumental oppgave foran seg, hvis de vil beholde (eller gjenopprette) et trygt land hvor man ikke behøver å leve i frykt. Men ingen har noen forslag til effektive løsninger på det massive problemet.

Norske myndigheter virker høyt motivert til å følge i fotsporene til Frankrike, Belgia, Storbritannia, Nederland og Sverige.

Les også:

Ung stjerne forlater Svenska Dagbladet, nektes å skrive det hun oppfatter som sannheter

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.