Frankrikes statsminister Gabriel Attal og lederen for Le Pens Rassemblement national (RN), Jordan Bardella, tørnet tirsdag sammen i en opprivende debatt i kjølvannet av at president Emmanuel Macron på mandag hevdet at landet går mot borgerkrig om RN går seirende ut av det mest polariserende parlamentsvalget på flere tiår.

Kjenner ikke sitt eget land

Bardella hevder at Macrons regjering ikke har tatt almindelige franskmenns bekymringer på alvor:

– Millioner av franskmenn kjenner ikke igjen det Frankrike de vokste opp i. Landet står overfor et historisk valg mellom høyre og venstre.

Macron kritiseres fra alle kanter

Macron blir hardt kritisert innad for beslutningen om å utlyse nyvalg efterat han fikk stryk i EU-valget tidligere denne måneden. Spesielt får han kritikk i egne rekker for mandagens hint om borgerkrig om han taper parlamentsvalget. 

I podcasten «Generation Do It Yourself» sa han at både høyresidens RN og den venstreorienterte koalisjonen Nouveau Front populaire (NFP) – de fremste kandidatene i parlamentsvalget – risikerer å sende Frankrike ut i borgerkrig.

– RNs løsninger for å håndtere frykten for kriminalitet og innvandring er basert på «stigmatisering eller splittelse». De høyreekstremes løsninger er uaktuelle fordi de kategoriserer folk ut fra religion eller opprinnelse. Derfor fører de til splittelse og borgerkrig.

Venstre frir til muslimer 

Macron hadde en lignende analyse av det venstreekstreme partiet La France Insoumise (LFI) som er gått inn i koalisjonen NFP og posisjonerer seg overfor muslimske velgere gjennom sin negative holdning til Israel i Gaza.

– Men også der ligger det an til borgerkrig fordi de kategoriserer folk utelukkende utfra deres religiøse overbevisning eller det samfunn de tilhører, hvilket rettferdiggjør at de isoleres fra et bredere nasjonalt fellesskap. I dette tilfellet vil du få en borgerkrig med dem som ikke deler de samme verdier.

Kvikk replikk

Bardella er kjent for sin kvikke replikk. Attal hevdet under debatten at RNs forslag om å senke pensjonsalderen koster mye penger. Han fikk svar på tiltale:

– Stemmer, 1,6 milliarder euro, tilsvarende det årlige budsjett til gratis helsetjenester for ulovlige innvandrere. Tilgi meg for at jeg går til valg for mine landsmenn.

Macron lover å bli sittende

Uavhengig av valgresultatet har Macron lovet å fortsette som president til utløpet av sin annen periode i 2027. 

Meningsmålingene tyder på at søndagens første valgomgang vil gi RN 37 prosent, NFP 29 prosent og Macrons Renaissance 21 prosent.

Fransk høyresides nye vidunderbarn: Notér deg navnet Jordan Bardella

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.