NTB

Fra og med 2030 må danske bønder skatte av CO2-utslipp fra gårdsvirksomhet. Danmark blir dermed det første landet til vedta en slik avgift.

– Vi blir det første landet i verden som introduserer en ekte CO2-avgift på gårdsvirksomhet. Andre land kommer til å bli inspirert av dette, sier skatteminister Jeppe Bruus i en uttalelse.

Danmark er en stor produsent av svinekjøtt og meieriprodukter, og landbruket er den største enkeltkilden til utslipp i Danmark. I februar foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg å innføre avgiften for å bidra til å nå et bindende mål om å kutte klimagassutslipp med 70 prosent innen 2030. Nå skal altså skatten innføres etter et bredt forlik.

Forslaget går ut på at danske bønder må betale 300 danske kroner (ca. 450 norske) per tonn CO2-utslipp fra og med 2030, noe som skal øke til 750 kroner i 2035. I realiteten blir avgiften noe lavere på grunn av fradrag og subsidier.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.