Stadig tidligere og varmere hetebølger kan føre til slutten på sydenferien slik vi kjenner den, mener Dagbladet.

Ekstreme hetebølger har preget Europa de siste åra, og skal vi tro klimaforskerne må vi bare bli vant til at somrene blir varmere og varmere.

Det kan føre til at den typiske sydenferien som vi kjenner den, til landene rundt Middelhavet, endrer seg i stor grad, skriver reiseskribent Greg Dickinson i The Telegraph, gjengitt av Dagbladet med krigsoverskrift.

At turistene slutter helt å dra til land som Spania, Italia og Hellas, har ikke reiseskribenten helt tro på, men han er likevel overbevist om at destinasjonene vil falle i popularitet.

Reiseskribent Dickinson, som Dagbladet bruker som sannhetsvitne, nevner den rekordtidlige hetebølgen som preget store deler av Hellas de siste ukene, og som forflyttet seg mot Italia, som eksempel.

Norsk ambassade­sekretær om temperaturen i Hellas: – Det er som å være inne i en varmluftsovn

Han nevner selvsagt ingenting om kuldeperioden som har vært i de samme landene, ei heller gjør Dagbladet det.

I stedet nevner de at varmerelatert dødelighet i Europa har steget med 30 prosent fra perioden 2003-2012 til 2013-2022.

Dagbladet skriver videre at det har blitt målt spinnville temperaturer i en rekke europeiske land, og plukker som vanlig frem en klimaforsker som advarer nordmenn mot å dra på sydenferie i Europa.

Denne gangen er det klimaforsker Erik Kolstad som forsker på sesongvarsler og klimaendringer hos Norce Klima og ved Bjerknessenteret for klimaforskning, som får æren av å skremme forfrosne nordmenn.

Kolstad har benyttet statistikk og værdata til å utvikle et sommervarsel for Europa, og han sier det ser det ut til å bli ekstremt varmt i områdene som ligger ved østlige deler av Middelhavet.

– Det gjelder blant annet Italia, Hellas, Tyrkia og landene som ligger i Midtøsten, avslutter han.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.