I fjor var antallet væpnede konflikter med statlig involvering det høyeste siden 1946. De siste tre årene har vært de mest voldelige på tretti år, ifølge PRIO.

– Voldsbruken i verden er på et rekordnivå etter den kalde krigen, og konfliktbildet er blitt stadig mer komplekst, sier Siri Aas Rustad, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og hovedforfatter av PRIO-rapporten Conflict Trends: A Global Overview.

PRIO-rapporten analyserer globale konflikttrender fra 1946 til 2023, med data fra Uppsala Conflict Data Program.

– Økningen skyldes blant annet IS’ ekspansjon i Asia, Afrika og Midtøsten, samt flere ikke-statlige aktører som involverer seg i konflikter i flere ulike land, sier Rustad.

Afrika hadde flest statsbaserte konflikter (28), fulgt av Asia (17), Midtøsten (10), Europa (3) og Amerika (1). Antallet konflikter i Afrika har nesten doblet seg siden 2013, med over 330.000 dødsfall de siste tre årene.

Selv om antallet dødsfall fra kamphandlinger isolert sett falt i fjor, har de siste tre årene sett flere dødsfall enn noen gang de siste tre tiårene, drevet av konfliktene i Tigray-regionen i Etiopia, Ukraina og Gaza.

Midtøsten så en økning i konflikter fra åtte til ti fra 2022 til 2023, med dødsfall som økte fra litt over 5000 i 2022 til nesten 26.000 i 2023, hvorav 23.000 var i Israel og Palestina.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.