NTB

Norge har aldri gitt mer penger til bistand enn i 2023, og mer av pengene går nå til krig og konflikter enn før.

Ifølge tall fra Norges offisielle bistandsstatistikk, som Norad la fram tirsdag, ga Norge i 2023 58,6 milliarder kroner til bistand og utvikling. Dette utgjør 1,09 prosent av landets bruttonasjonalinntekt.

Det er 9 milliarder mer enn i 2022, og norsk bistand økte i alle regioner i fjor.

Mer til krig og konflikt

Mer av bistandspengene går nå til land i krig og konflikt enn tidligere, opplyser Norad. De fem landene som mottar mest, Ukraina, Palestina, Syria, Afghanistan og Etiopia er alle sterkt preget av krig.

– Kriser, kriger og konflikter påvirker hvordan vi bruker bistandspengene. Når stadig mer går til nødhjelp og brannslukking, risikerer vi at dette gå utover den mer langsiktige innsatsen, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Afrika mottar mest

Bistand til Europa øker mest, mye på grunn av Nansen-programmet for Ukraina og Moldova som er det største norske bistandsprogrammet noensinne. Bistanden til Midtøsten er også på det høyeste nivået det har vært med en økning på 1 milliarder, som nesten utelukkende besto av nødhjelp.

Likevel er det fortsatt slik at Afrika er den største mottakeren av norsk bistand.

– I en del afrikanske land ser vi at flere kriser rammer samtidig og fører til store humanitære behov. Antallet konflikter har nesten doblet seg fra 2010 til 2023. Vi vet også at fattigdom er en kime til konflikt – og at konflikt fører til at flere lever i fattigdom. Behovet for bistand er enormt, sier Solhjell.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.