Al Gore er blitt rik på klimaskremslene og lever overhodet ikke som han preker. Klimaprofetene burde kledd seg i sekk og aske hvis de ville blitt tatt alvorlig. I stedet flyr de private.

I tillegg spyr de ut av seg skremsler. Folk lukker ørene. Men jurnalistikken blir ødelagt og vi noterer at hype – overdrivelser snarere er regelen enn unntaket.

– Vi spiller russisk rulett med planeten vår, sa Guterres i en tale på verdens miljødag onsdag.

– Vi trenger en avkjøring fra motorveien til klimahelvete, la han til.

FN-sjefen talte på engelsk og brukte uttrykket «highway to climate hell», slik han også har gjort tidligere.

– Den gode nyheten er at vi kontrollerer rattet, sa Guterres, som uttrykte håp om at det fortsatt er mulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Vi er meteoren

Guterres sammenlignet menneskeheten med asteroiden som traff jorda og utryddet dinosaurene for 66 millioner år siden.

– Når det gjelder klimaet, så er ikke vi dinosaurene. Vi er meteoren. Vi er ikke bare i fare. Vi er faren, sa Guterres.

Han kom med skarp kritikk av selskaper som produserer kull, olje og gass. Guterres oppfordret alle land i verden til å forby reklame for fossilselskaper, som han også mener må skattlegges hardere.

Forbrenning av kull, olje og gass fører til store utslipp av klimagassen CO2. (NTB)

Det er klart at Norge ligger svært dårlig an med vår olje og gass. I realiteten er Norge motstander av klimaskiftet som vil frata oss våre inntektskilder.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.