Admiral Sir Tony Radakin. Foto: Andrew Milligan / Pool via AP / NTB.

Putin ønsker ikke å gå til krig mot NATO, for alliansen er mye sterkere enn Russland, og han vil heller ikke ha noen atomkrig – det sier Stor­britannias forsvars­sjef, admiral Tony Radakin, i et intervju med Sky News før 80-årsmarkeringen av D-dagen 6. juni.

I intervjuet forsøker Radakin å berolige med at tredje verdenskrig ikke er nært forestående, men at situasjonen er blitt «farligere». Den britiske forsvarssjefen trekker en linje fra D-dagen til nå:

«Det vi kan lære av det, er at når land går sammen, kan de utrette fantastiske ting», sier den britiske forsvarssjefen.

Situasjonen nå har noen fellestrekk med andre verdenskrig, mener Radakin:

«Det er en krig om økonomi. Det er en krig om logistikk. Det er en krig om industriell produksjon. Det er en krig om politisk vilje», sier han.

Admiralen erkjenner at Russland i øyeblikket gjør taktiske fremskritt på slagmarken i Ukraina, men mener at det ikke vil vedvare, og minner om at russerne først erobret et større territorium enn de kontrollerer nå.

Han føler seg fortsatt sikker på at Ukraina kan vinne krigen:

«Innen utgangen av juni vil Russland ha mistet 500 000 mennesker – drepte og sårede. Vi har allerede passert 800 dager for en krig som Putin forventet skulle vare i tre dager. Dette er tøft for Ukraina, men vi må opprettholde vår støtte.»

Mange frykter eskalering av situasjonen etter at Biden gav ukrainerne lov til å bruke amerikanske våpen på russisk territorium. Radakin prøver å berolige:

Han lyder svært trygg på at Kreml ikke er ute etter noen direkte konfrontasjon med medlemmer av NATO-alliansen.

«Putin ønsker ikke krig med NATO. Putin ønsker ikke en atomkrig. Og vi har en enorm overmatch på grunn av NATOs styrke.»

Forsvarssjefen ønsker utvilsomt å holde optimismen på Ukrainas vegne ved like, men sier ikke direkte hvordan de tapte områdene kan gjenvinnes. Men noe lar han skinne igjennom:

Admiral Sir Tony Radakin signaliserer også at Moskva og Beijing ikke har de militære «ferdighetene» som skal til for å bekjempe den typen sperreild av droner og raketter som USA og dets allierte ødela i april da Iran forsøkte å angripe Israel.

Spørsmålet er altså hvilken evne Russland har til å skyte ned det som kanskje en dag kommer.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.