NTB

De politiske partiene i Sør-Afrika forbereder seg på koalisjonssamtaler, mens regjeringspartiet ANC ser ut til å miste flertallet for første gang på 30 år.

Etter at rundt halvparten av stemmene var talt opp, hadde ANC, som er partiet til avdøde Nelson Mandela, cirka 42 prosent av stemmene. Det er en kraftig nedgang fra de 58 prosentene de fikk ved det forrige nasjonalvalget i 2019.

Prognoser fra Sør-Afrikas råd for vitenskapelig og industriell forskning tyder på at ANC vil få 40,5 prosent av stemmene når samtlige er talt opp.

Så langt har det næringslivsvennlige partiet DA fått 23 prosent av stemmene, og ligger dermed på en foreløpig andreplass. MK, et nytt parti ledet av tidligere president Jacob Zuma, ligger på 10,8 prosent.

– Jeg tror det er en veldig god dag for Sør-Afrika. De siste 30 årene har vi sagt at måten å redde Sør-Afrika på var å knuse ANCs flertall. Det har vi gjort, sier DA-leder John Steenhuisen fredag.

På spørsmål om hans parti var i koalisjonssamtaler, svarer Steenhuisen nei.

– Vi må vente til valgresultatet er klart før vi kan begynne med noen større diskusjoner, men det første jeg kommer til å gjøre er å ta kontakt med flerpartikonferansen min, sier han med henvisning til en allianse av opposisjonspartier som ble dannet før valget.

De politiske partienes andel av stemmene vil avgjøre hvor mange seter de får i nasjonalforsamlingen, som deretter velger den neste presidenten.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.