Seks organisasjoner som jobber for LHBT+-rettigheter sier at de har anmeldt den franske høyreorienterte politikeren Marion Maréchal for «transfobisk fornærmelse», etter å ha kommet med kommentarer rettet mot årets Cannes-vinnende transkjønnede skuespiller. Dette melder Radio France Internationale (RFI).

Den transkjønnede skuespilleren Karla Sofía Gascón mottok, sammen med Selena Gomez, Zoe Saldana og Adriana Paz, prisen for beste kvinnelige skuespiller lørdag under den 77. filmfestivalen i Cannes for filmen Emilia Pérez av den franske regissøren Jacques Audiard.

Gascon – den første transkvinne som har vunnet denne prisen i Cannes – spiller tittelrollen som den hensynsløse meksikanske narkobaronen Manitas, som hyrer en advokat for å få hjelp til å bli kvinne. Filmen vant også juryens pris under festivalen.

Marion Maréchal, som leder Europalisten for partiet Reconquête, la søndag ut sin reaksjon på dette på det sosiale nettverket X, tidligere kjent som Twitter:

«Det var altså en mann som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes. Fremskritt for venstresiden er å utslette kvinner og mødre».

https://x.com/MarionMarechal/status/1794657080487600454

I en felles pressemelding sendt til det franske nyhetsbyrået AFP kunngjorde organisasjonene Mousse, Stop Homophobia, Familles LGBT, Adheos, Quazar and Fédération LBGTI+ at de mandag hadde levert inn en anmeldelse i Paris for «fornærmelse på grunnlag av kjønnsidentitet».

Ifølge Étienne Deshoulières, advokat for organisasjonene, «fornekter Marion Maréchals kommentarer selve eksistensen av transpersoner, samt volden og diskrimineringen som disse menneskene utsettes for daglig».

Da hun ble spurt om sitt standpunkt på France Inter radio, svarte Maréchal at hun ikke ville la seg skremme av juridiske trusler.

«Jeg lar meg ikke skremme av de juridiske truslene fra transaktivister og militante journalister på France Inter: Sannheten er at det å være mann eller kvinne er en biologisk realitet! XX- og XY-kromosomene er uforgjengelige».

https://x.com/MarionMarechal/status/1795340102379741245

Maréchal skriver videre at «Ingen rettslige trusler vil bringe meg til taushet. Jeg vil fortsette å stå på sannhetens, virkelighetens og kvinnenes side».

https://x.com/MarionMarechal/status/1795366893328699405

Marion Maréchal: – Det som truer kvinners frihet i 2024 er masse­innvandring og islamisering

Paris: Rektor går av etter islamske drapstrusler

Under filmfestivalens avslutningsseremoni i Cannes tilegnet Karla Sofía Gascón prisen sin til «alle transpersoner som lider». 52-åringen har skrevet bok om det å gjennomgå en kjønnsskifteoperasjon i en alder av 46 år, med en skuespillerkarriere, ei kone og ei datter.

J.K. Rowling utfordrer skotsk politi til å arrestere henne på grunn av hatkriminalitet

Anmeldelsen av Marion Maréchal kommer samtidig som Frankrikes senat begynner å debattere et lovforslag fra det konservative partiet Republikanerne (LR) som begrenser mindreårige transkjønnedes (hvis fødselskjønn og oppfattede kjønn ikke sammenfaller) mulighet til å gjennomføre en medisinsk overgang.

Lovforslaget legger blant annet opp til å forby forskrivning av hormonbehandling før fylte 18 år og å begrense tilgangen til pubertetsblokkere.

Tusenvis av demonstranter protesterte mot dette lovforslaget tidligere i mai, med støtte fra blant annet sosialistene og venstrepartiet La France Insoumise. De ropte slagord mot kapitalisme og patriarkat.

«I dag er det et presserende behov for å forsvare rettighetene til alle mennesker i ei tid der høyreorienterte og høyreekstreme politikere angriper transpersoners rettigheter og sprer falsk informasjon om transidentifiserende barn», sa en av arrangørene til AFP.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.