For å nå solkraftmålet må det bygges solkraft på 220.000 hustak innen 2030, mener NHO Elektro.

Men denne typen utbygging stuper.

Sammenlignet med i fjor har tempoet i utbygging av solkraft på hus falt med rundt 75 prosent. Mens det nasjonalt ble installert rundt 10.000 solcelleanlegg på privatboliger i fjor, ligger det an til rundt 1500 i år, skriver Klassekampen.

Målet om åtte terawatt-timer (TWh) solkraftproduksjon, som regjeringen så ambisiøst innførte i fjor, innebærer at kraftproduksjonen fra solceller 16-dobles fra 2023-nivået.

– Skal vi nå målet, trenger vi utbygging av sol på anabole steroider, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i NHO Elektro.

Tyskland har lagt ned 15 kullkraftverk, Kina har 1142

NHO Elektro mener løsningen er å gjøre solkraft til allemannseie. For å ha en realistisk sjanse til å nå målet om 8 TWh innen 2030 mener de minst 5,5 TWh må være installert på bygg.

– Jeg kan forstå bekymringen. Det kommer flere tiltak på sol framover, lover energiminister Terje Aasland (Ap).

Aasland er også ivrig etter å slå i hjel myter om at solceller ikke lønner seg.

– Man kan få investeringsstøtte til å bygge solkraft, og å levere strøm til nettet er skattefritt. Det er det viktig at folk vet, sier Aasland, som tror på lysere tider for solkraften.

Direktøren for næringspolitikk i NHO Elektro kan ikke få rost Aasland nok.

– Terje Aasland er en av de få energiministrene vi har hatt de siste årene som virkelig skjønner solkraft, avslutter Tore Strandskog.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.