Biden holdt lørdag talen for avgangsklassen ved militærakademiet West Point, USAs mest prestisjetunge. Han laget ordsalat og gjentok historier uten basis i fakta. Flere følger nå Bidens opptredener og faktasjekker dem. Men ikke NTB.

NTB leverte et referat og ut fra det skulle man tro dette var en helt vanlig opptreden.

– Ingen amerikanske soldater kriger i Ukraina. Jeg er fast bestemt på at det skal forbli slik, men vi står sterkt sammen med Ukraina, sa Biden da han talte til avskjedsklassen ved den prestisjetunge krigsskolen West Point.

Han kalte Russlands president Vladimir Putin «en brutal tyrann» som «var sikker på at Nato ville splittes» etter invasjonen av Ukraina i 2022.

– I stedet er verdenshistoriens sterkeste forsvarsallianse sterkere enn noensinne, fortsatt Biden.

Han roste også USAs rolle i Midtøsten og påpekte at USA driver et «presserende diplomati» for å sikre en våpenhvile og få hjem gislene som holdes av Hamas.

– Takket være USAs væpnede styrker, gjør vi det bare USA kan gjøre, som en uunnværlig nasjon, som verdens eneste supermakt.

Presidenten, som kjemper for å bli gjenvalgt i høstens presidentvalg, minnet også avgangsstudentene om å stå ved eden de har avlagt, «ikke til et politisk parti eller en president, men til den amerikanske grunnloven» om å verne den mot «alle fiender, ytre og indre».

– Friheten er ikke gratis. Den krever konstant årvåkenhet, sa presidenten og kalte de nyutdannede offiserene «det amerikanske demokratiets voktere».

NTB glatter over at Biden «kjører seg fast», begynner på resonnementer det er umulig å få mening ut av og selv merker det og stopper med et «anyway».

Denne gangen sa han også «dere kan klappe». Det var hva journalist i New York Post, Miranda Devine, kalte et Jeb Bush-øyeblikk. Under valgkampen i 2016 var Jeb Bush del av feltet som konkurrerte om nominasjonen. Ved en anledning brukte han uttrykket «dere kan klappe nå». Det var ironisk ment, men ble stående som symbol på hans kampanje: Uten gnist.

Nå er Biden der.

Sky News Australia har gjort det til en spesialitet å dissekere Bidens taler. Det er stor humor.

27. juni skal ha møte Trump til debatt: Kravene vokser. Først skulle det ikke være publikum, og moderatorene skal være pro-Biden. Nå vil Det hvite hus at de sitter ved et bord. Det sier mye. Biden orker ikke stå i over en time.

Det går fort nedover. Også for norske medier.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.