Synagogen i Häusserstraße i Heidelberg. Foto: Adiel lo / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Politiet i Baden-Württemberg har arrestert en 18 år gammel tysk-tyrkisk mann som mistenkes for å ha planlagt et knivangrep på besøkende ved en synagoge i Heidelberg i den tyske delstaten.

Det jødiske samfunnet i Heidelberg er sjokkert etter arrestasjonen, som skjedde forrige helg, skriver Die Welt.

18-åringen ser også ut til å ha hatt en medsammensvoren:

Han skal ha diskutert et knivangrep på besøkende i en synagoge i Heidelberg med en annen mann, ifølge statsadvokatene i Stuttgart og Karlsruhe og delstatens kriminalpoliti fredag.

«Målet var å drepe en eller flere besøkende under angrepet på synagogen med en påfølgende martyrdød, der begge personene ønsket å bli skutt av nødetatene», opplyste myndighetene.

Den andre som er innblandet i saken, er en 24 år gammel mann som tidligere var blitt mistenkt for terrorplanlegging. Under en politirazzia mot boligen hans den 3. mai forsøkte 24-åringen å flykte, men ble straks pågrepet, etter først å ha prøvd å sette seg til motverge ved å angripe politiet med kniv.

Forbindelsen til 18-åringen ble avdekket siden:

Da bevisene ble analysert, ble det etablert en kobling til den 18 år gamle mannen fra Weinheim, som 24-åringen skal ha diskutert et mulig knivangrep på besøkende i en synagoge i Heidelberg i april 2024 med.

Det planlagte angrepet mot synagogen ser ikke ut til å ha vært umiddelbart forestående, men nyheten har likevel satt skrekk i det jødiske samfunnet i Heidelberg.

De var bekymret for sine medlemmer, sa rabbineren i den jødiske menigheten i Heidelberg, Jona Pawelczyk-Kissin, og styremedlem Halyna Dohayman, i en felles uttalelse fredag. De fryktet «at de nå ville låse seg inne og ikke lenger komme til gudstjenestene våre. Vi prøver å ta bort frykten deres.»

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.