Har du noen gang blitt irritert over en bråkete bil og kalt sjåføren en psykopat? Du kan ha rett, hevder ny forskning. New York Post skriver om saken.

En psykologiprofessor ble irritert over det økende antallet modifiserte eksosanlegg og bråkete motorer som skaper kaos og sinne på veiene, og kunne ikke la være å lure på:

– Hvem er det egentlig som ønsker å lage så mye støy?

Julie Aitken Schermer ved Western University i London, Ontario, sier til Canadian Broadcasting Company (Canadas svar på NRK) at hver dag støter vi på disse høylytte bilene, pickupene og motorsyklene som bråker, og hun, bikkja hennes, ekorn og andre dyr blir skremt:

Every day we come across these loud cars and pickup trucks and motorcycles that are backfiring and I get startled. My dog was startled. I see the animals run away that are in the trees and squirrels on the ground.

Disse skremmende opplevelsene fikk henne til å forske på hva som får folk (les: menn) til å elske bråkete biler. Hovedkonklusjonen i den banebrytende studien er at de som elsker bråkete biler med modifiserte eksosanlegg er menn som scorer høyere på psykopat- og sadisme-tester.

Hun intervjuet og administrerte personlighetstester til 529 unge mennesker – et flertall av dem menn – om bråkete biler, modifikasjoner på eksosanlegget og om det å kjøre en slik bil fikk dem til å føle seg «kule».

Schermer forteller at de fant ut at det var sadisme og psykopati som forutsa hvem som ønsker å modifisere eksosanleggene sine, hvem som føler seg mer knyttet til kjøretøyet sitt, og de som synes bråkete biler er veldig kule:

Det ser ut til å være en utspekulert ignorering av andre menneskers følelser og reaksjoner. Det er psykopatien som kommer frem, og de får sannsynligvis også et kick av å nyte å se folk bli skremt, forklarte hun.

I New York er disse kjøretøyene så forstyrrende for offentligheten og livskvaliteten at en utmattet lokal regjering lanserer spesialiserte støykameraer for å slå ned på hensynsløse sjåfører, skriver NYP.

Schermer innrømmer at ikke alle som elsker høylytte biler, deler trekk med en svært farlig kult av kriminelle. Men det er mange som gjør det og de er veldig farlige folk, skal vi tro forskeren.

Personlighetsprofilen hun fant hos dem som bruker modifiserte eksosanlegg og liker bråkete biler, er også den samme som hos dem som begår brannstiftelse.

Mange flere kvinnelige psykopater en antatt

I artikkelen deler New York Post en studie om mental helse som forteller at kvinnelige psykopater er vanligere enn vi tror.

Forskning tyder på at det er seks ganger så mange mannlige psykopater som kvinnelige psykopater, men en britisk professor hevder at forholdet faktisk er omtrent 1,2 til 1 – opptil fem ganger høyere.

Dr. Clive Boddy, professor ved Anglia Ruskin University som spesialiserer seg på bedriftspsykopati, hevder at kvinnelige psykopater flyr under radaren på grunn av kjønnsskjevhet.

Boddy beskriver hvordan kvinnelige psykopater er mer manipulerende enn mannlige, og sier at de bruker bedrag og forførelse for å oppnå sosiale og økonomiske fordeler i større grad enn mannlige psykopater.

Folk tilskriver generelt psykopatiske egenskaper til menn snarere enn til kvinner, forklarer Boddy i en uttalelse.

Kvinnelige psykopater har en tendens til å bruke ord, snarere enn vold, for å nå sine mål, noe som skiller seg fra hvordan mannlige psykopater pleier å operere.

Selv om kvinnelige psykopater ikke er like alvorlig eller like ofte psykopatiske som menn, har forekomsten av dem likevel blitt undervurdert, og de utgjør derfor en større potensiell trussel mot næringslivet og samfunnet enn noen tidligere har antatt.

Boddys funn kommer noen uker etter at en kanadisk studie fant at personer som har en lengre ringfinger enn pekefinger, har større sannsynlighet for å ha en diagnostisert psykiatrisk lidelse.

En annen studie viser at korte og bitre mennesker med Napoleon-kompleks har lett for å være psykopater, og det er ingen forskjell mellom kvinner og menn.

Hvem er det som ikke er psykopat, burde vi heller spørre?

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.