NTB

Statsminister Rishi Sunak kunngjorde onsdag at det skal holdes parlamentsvalg i Storbritannia 4. juli. Labour-leder Keir Starmer ber velgerne «stanse kaoset».

Statsministeren kunngjorde valgdatoen i øsende regn utenfor statsministerboligen 10 Downing Street kort tid etter klokka 18 norsk tid. Demonstranter i nærheten spilte låta «Things Can Only Get Better» av D: Ream på øredøvende volum mens hans snakket. Låta ble brukt i Labours valgkamp i 1997.

Tidligere på dagen hadde han hasteinnkalt til et regjeringsmøte, noe som førte til at både utenriksminister David Cameron og forsvarsminister Grant Shapps hasteendret på sine reiseplaner.

Ligger langt etter

Labour ligger omkring 20 prosentpoeng foran De konservative på meningsmålingene, og det ligger an til en svært krevende valgkamp for Sunaks parti. Statsministeren ventes i valgkampen å legge vekt på at inflasjonen er brakt under kontroll og at økonomien er i bedring.

– Ustabile tider krever en klar plan og dristig handling, sier Sunak.

– Jeg ønsker å gjøre det som er riktig, ikke det som er lett. Jeg kommer til å kjempe for hver eneste stemme og for deres tillit, fortsatte statsministeren.

Et av Sunaks viktigste salgsargumenter er et tall som ble offentliggjort onsdag morgen: Prisveksten falt til 2,3 prosent på årsbasis i april, ned fra 3,2 prosent i mars.

– Ingenting fungerer lenger

Fra Labour-leder Keir Starmer kom det raskt et svar på X.

– Etter 14 år med De konservative i regjering fungerer tilsynelatende ingenting lenger. Kun et endret Labour-parti vil få Storbritannias fremtid tilbake, og tro meg, partiet har forandret seg, sa han.

Han la til at landets fremtid er i velgernes hender.

– Sammen kan vi stanse kaoset, gjenoppbygge og endre landet vårt.

Liberaldemokratenes Ed Davey skisserte på sin side en dyster samfunnsanalyse overfor Sky News
, og la til at «dette er en sjanse til å levere forandringen som folket skriker etter».

Første siden 1945

Sky News’ politiske redaktør Beth Rigby sier det har vært en «lang og åpen diskusjon» i Downing Street om å holde valg nå, eller til høsten. Absolutt aller siste frist var januar neste år.

Det er første gang siden 1945 at det avholdes parlamentsvalg i juli. Den gangen gikk de konservative ved Winston Churchill på et svært overraskende – og knusende – nederlag mot Labour og Clement Attlee.

Oppløsningen av det britiske parlamentet skjer 30. mai, og det nye parlamentet åpnes offisielt med trontale den 17. juli.

Mens valgkampen pågår har den britiske kongefamilien i tråd med vanlig prosedyre valgt å utsette en rekke offisielle oppdrag som kan anses som inngripener i valgkampen.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.