Modeller paraderte fredag for første gang i badedrakt i Saudi-Arabia, et land der kvinner for få år siden ikke hadde lov til å vise seg offentlig uten en lang, svart abaya.

Red Sea Fashion Week

Med bare armer og ben paraderte modellene ved bassenget i kreasjoner av designeren Yasmina Qanzal.

– Visning av badetøy i Saudi-Arabia er historisk; dette er første gang, sier designeren som har base i Jeddah og London.

Visningen fant sted på annen dag av Red Sea Fashion Week på et luksushotell på øya Ummahat Alshaikh utenfor vestkysten av Saudi-Arabia – en øy som bare kan nås med båt eller sjøfly.

Sosiale reformer

Saudi-Arabia, den puritanske wahhabismens fødested, har de siste årene under kronprins Mohammed bin Salman gjennomført sosiale reformer, lettet på restriksjonene for kvinner og åpnet for underholdning.

Siden 2019 har det ikke lenger vært forventet eller påkrevd å bruke abaya i Saudi-Arabia, ifølge bin Salman. 

Anstendig og respektfullt

– Saudiarabiske kvinner trenger ikke bruke hodeplagg eller den svarte abayaen – den løstsittende, heldekkende kappen som symboliserer islamsk fromhet – så lenge antrekket er anstendig og respektfullt.

– Lovene er klare og nedfelt i sharia: Kvinner skal på samme måte som menn gå i anstendige, respektfulle klær. Dette spesifiserer hverken sort abaya eller et sort hodeplagg. Det er opp til kvinnen selv å bestemme hva slags anstendig bekledning hun velger å bruke, sa kronprinsen den gang.

Saudi-Arabia: Modellen Rumy Al-Qahtani deler autentisk saudisk kultur med verden

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.