Just Stop Oil-demonstranter på over 80 år har gått løs på Magna Carta i sitt siste miljøstunt.

To demonstranter, 85 og 82 år gamle, knuste glassmontren som omgir det kongelige charteret på British Library i London fredag morgen, skriver The Telegraph.

«Regjeringen bryter loven» lød teksten på et en plakat de to aksjonistene fra Just Stop Oil hadde med seg. Gruppen krever full stans i britisk oljeutvinning.

Den 85 år gamle pensjonerte læreren Judy Bruce og den 82 år gamle presten Sue Parfitt ble pågrepet under aksjonen, der de først forsøkte å knuse monteren med hammer, deretter limte seg fast.

Magna Carta er frihetsbrevet fra 1215 som fikk grunnleggende betydning både for Englands og andre land forfatning og rettssikkerhet.

Det regnes som et av verdens viktigste dokument og slår blant annet fast at kongen og regjeringen ikke er hevet over loven.

Det fins fire håndskrevne eksemplarer av Magna Carta-brevet, og to av dem er å finne i British Library. (NTB-AFP)

Det er interessant at klimaaktivister ønsker å angripe et dokument som er en del av grunnlaget for vestlig demokrati. Men klimaaktivister er villige til å gå inn i vandalisme, fascisme og tyranni for å «redde verden».

At kanskje rundt 6 milliarder mennesker vil dø i løpet av kort tid hvis man følger rådet i tittelen til klimamobben i Just Stop Oil ser ikke ut til å affisere aktivistene.

Seks milliarder mennesker kan dø hvis man slutter med olje

Magna Charta Libertatum ble utstedt i juni 1215 og var det første skriftlige dokumentet som slo fast prinsippet om at kongen og hans regjering ikke stod over loven. Et av de mest avgjørende prinsippene i Magna Charta var «no taxation without representation», noe som fikk betydning i den amerikanske revolusjonen mot britisk overherredømme over 550 år senere.

Baronene overvant motstanden til den ubrukelige kongen av England, John Lackland (Johan uten land), som var broren til den litt mer imponerende Richard «Cœur de Lion» (Løvehjerte).

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.