To tenåringer som ble kastet ut av en katolsk eliteskole i California etter å ha blitt beskyldt for «blackface», har sammen blitt tildelt mer enn 1 million dollar etter å ha bevist at det var en ansiktsmaske for kviser. Guttene er identifisert som A.H. og H.H.

Kontroversen startet i 2017 da guttene var 14 år gamle og elever ved prestisjeskolen Saint Francis High School (SFHS) i Mountain View i California. Under en sleepover tok de et bilde av seg selv med ansiktsmaske i solidaritet med vennen deres som led av alvorlig akne.

Moren til gutten hadde kjøpt en behandling fra merket Origins som skulle hjelpe sønnen og som var lysegrønn når den ble påført og ble mørkegrønn når den var tørr.

Guttenes «uskyldige» selfie gikk viralt tre år senere, da den ble funnet og delt under Black Lives Matter-protestene etter drapet på George Floyd i 2020, skriver Daily Mail.

Ifølge rettsdokumenter fikk en elev fra skolen en kopi av bildet fra en venns Spotify-konto og lastet det opp til en gruppechat i juni 2020.

Studenten insinuerte at tenåringene brukte «blackface» og mente at bildet var nok et eksempel på rasistiske elever ved SFHS, før han oppfordret alle i gruppechatten til å spre det i hele skolesamfunnet.

Guttene hadde også tatt bilder med hvite ansiktsmasker.

Leder ved fakultetet, Ray Hisatake, ringte til guttenes foreldre for å spørre om de var klar over bildet. Foreldrene hevdet at tenåringene hadde tatt på seg grønne ansiktsmasker tre år tidligere, uten hverken onde hensikter, rasistisk motivasjon eller kunnskap om hva «blackface» betydde.

Rektor Katie Teekell sa på det tidspunktet til en av guttenes foreldre at sønnen kunne velge å trekke seg frivillig og at enhver omtale av disiplinærtiltak ville bli slettet fra rullebladet hans – men senere gikk hun tilbake på løftet sitt

Mindre enn fire timer senere ringte rektor Teekell foreldrene til H.H. og sa at tenåringen ikke var velkommen tilbake til SFHS.

Da guttens far gjentok at sønnen ikke hadde brukt «blackface», svarte Teekell at avgjørelsen hennes ikke var basert på intensjon, men på optikk og skaden som ble påført Saint Francis.

Teekell sa at H.H. kunne velge å trekke seg frivillig i stedet for å bli utvist, og at hendelsen ville bli slettet fra hans studentjournal.

Ikke på noe tidspunkt tilbød Teekell, eller noen andre fra SFHS-administrasjonen, å etterforske anklagene mot guttene, eller å hjelpe til med å fjerne fotografiet på noen måte, hevdes det i søksmålet.

Den 17. juni sa skolens advokat til foreldrene at bildets mangel på respekt var så alvorlig at det rettferdiggjorde umiddelbar avskjedigelse.

Skolen støttet deretter en protest fra foreldre som brukte bildet som bevis på at barn bruker blackface og tror at alt dette er en spøk, ifølge en Facebook-side.

Tenåringene trakk seg til slutt 19. juni, men H.H. fikk problemer da han forsøkte å bli med på fotballaget på sin nye skole. Til tross for Teekells løfte måtte SFHS opplyse om at han hadde byttet skole for å unngå disiplinærtiltak.

Dette førte til at han ble utestengt fra idrett i ett år, i henhold til regionale regler. H.H. flyttet til slutt til Utah med familien sin for å kunne spille fotball det siste året på high school.

Som en del av juryens avgjørelse må SFHS refundere tenåringens flytte- og levekostnader.

Advokat Krista Baughman til San Francisco Chronicle etter mandagens dom at det var helt klart at juryen mente at dette var uskyldige ansiktsmaske:

– De er unge barn, og deres internettspor kommer til å hjemsøke dem i de neste 60 årene. Nå trenger de ikke å bekymre seg for det.

– They are young kids, their internet trail is going to haunt them for the next 60 years. Now they don’t have to worry about that.

Tenåringene tapte på tre andre påstander om kontraktsbrudd, ærekrenkelse og brudd på ytringsfriheten.

Foreldrene sa i en felles uttalelse at søksmålet var deres forsøk på å gjenopprette familiens navn og rykter, og å korrigere historien slik at den gjenspeiler sannheten om hva som faktisk skjedde,

Etter mandagens dom kom SFHS med sin egen uttalelse om at de var uenige i juryens konklusjon og at skolen utforsker juridiske muligheter, inkludert en anke.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.