En etnisk norsk mann i 40-årene skal ha rømt til Israel mens han ble etterforsket for voldtekt og andre seksuelle overgrep mot døtrene sine. Det tok tre år å få ham utlevert. Hamas-angrepet i oktober i fjor forsinket saken ytterligere.

Mannen fra Vestlandet er nå dømt til seks års fengsel i tingretten, men har anket. Dommen vi refererer til her er altså ikke rettskraftig.

Den eldste datteren var bare 10 år da faren skal ha begynt å forgripe seg på henne. Han filmet henne også naken ved flere anledninger, blant annet med skjult kamera på badet. Politiet fant film og bilder faren oppbevarte av henne og av et annet barn i en seksuell situasjon med en voksen.

Retten frikjente faren for tiltalepunktet om mishandling.

Tingretten har dømt ham for overgrep også mot den yngste datteren både i Tel Aviv og i Norge. Overgrepene mot begge døtrene vedvarte i flere år.

Mannen er gift med en israelsk kvinne som han har tre felles barn med. Det er de to eldste av disse han skal ha forgrepet seg mot. Familien bodde i Israel fra døtrene ble født og til de kom til Norge i 2016.

Saken ble rullet opp i Norge da den eldste datteren betrodde seg til en venninne da hun var 14 år. Venninnens mor meldte deretter fra til politiet og mannen ble arrestert dagen etter.

Etter at han slapp ut fra varetekt reiste han til Israel. Mens han oppholdt seg der endret han navn fra et typisk norsk navn til et vanlig jødisk navn.

Tingretten mener målet med å reise til Israel var å unndra seg straff i Norge. Det er ikke mannen selv enig i. Til Bergen Tidende avviser forsvarer John Christian Elden at mannen dro til Israel for å rømme fra straff.

– Han spurte både politi og forsvarer før han reiste om han hadde noe forbud mot det. Det hadde han ikke, skriver Elden i en SMS til BT.

Til fradrag i fengselsdommen kommer de 594 dagene mannen har sittet i varetekt i Norge. Forsvarerens påstand om at straffen måtte reduseres ytterligere på bakgrunn av de harde forholdene da han satt fengslet i Israel i påvente av å bli utlevert til Norge, ble ikke tatt til følge.

Det går frem av dommen at mannen skal ha levd i konstant frykt i fengselet for at de andre innsatte skulle få vite hva han satt inne for.

Retten peker på det var mannen som på eget initiativ valgte å motsette seg utlevering til Norge ved å anke flere domsavgjørelser i Israel. Det gjorde at prosessen trakk ut i tid.

Den eldste datteren er blitt tilkjent 250 000 kroner i oppreisningserstatning. Hun er nå over 18 år, men bor fortsatt på institusjon i regi av barnevernet og har store psykiske problemer, blant annet angst og redsel for at faren skal oppsøke henne.

Den yngste av de to døtrene ble tilkjent kr 90 000.

Faren får heller ikke kontakte de to døtrene i en periode på fem år.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.