SVs mektigste politikere i landets fire største byer er enige om et grep de tror vil stanse nybilsalget av fossildrevne biler.

De fire gruppelederne er enige om følgende:

Kjøper du ny bensin- eller dieselbil til neste år, skal du betale mye mer i bomringene.

For Oslos del ønsker SV at takstene for disse bilene skal settes tilsvarende tung lastebil av typen Euro 6, slik foreslått av Klimaetaten, skriver Avisa Oslo.

Det betyr takster på 62 kroner utenom rush. I rushet skrus takstene opp til 91 kroner. I dag betaler bensinbiler henholdsvis 26,40 (utenom rush) og 31,20 (i rush) per passering, mens dieselbiler betaler 29,60 og 33,60 kr.

– Aller helst håper vi at folk ikke kjøper nye fossilbiler. Og hvis man gjør det, bør man vite at det kommer til å koste, sier Trondheim-politikeren Mona Berger.

I 2017 vedtok Stortinget at alle nye personbiler skal være nullutslippskjøretøy. I lys av dette, mener SV-politikerne at forslaget deres «bør være uproblematisk».

For Oslo Frps del er grepet helt uaktuelt. Partiets samferdselspolitiker Ingeborg Bjørnevik kaller forslaget «helt umusikalsk» etter en tid med sterkt økte renter og priser.

– I motsetning til Klimaetaten og SV ønsker vi ikke en politikk som legger opp til en større økonomisk byrde for de som sliter mest og som er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp, avslutter hun.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.