Investor Anders Onarheim mener at kronesvekkelsen reflekterer fallende tillit til Norge og den økonomiske politikken som føres. Dette melder avisen Dagens Næringsliv.

«Den politiske styringen av landet blir mer og mer bekymringsfull. Situasjonen er svært alvorlig», mener Anders Onarheim (65).

Han har 40 års erfaring fra norsk og internasjonalt næringsliv. Onarheim ser nå med bekymring på det han opplever som en sterkt fallende tillit til Norge og det norske kapitalmarkedet. Han mener at svak norsk krone først og fremst kommer av en skadelig økonomisk politikk, som vil gi oss problemer på lang sikt.

Norske kroner handler på sitt svakeste mot euro så langt i år

«Ekstremt svak ledelse, irrasjonelle og populistiske prioriteringer, en skattepolitikk som undergraver langsiktig verdiskaping, og politiske skandaler på rekke og rad, høyner risikoen betydelig for å investere i Norge eller norske kroner», påpeker han overfor Dagens Næringsliv.

Innføring av nye skatter og avgifter har forsterket frykten og økt den såkalte risikopremien på norske kroner, hevder Onarheim.

«Jeg undres stadig over kommentarene fra vår finansminister om hvor viktig det er å øke skattetrykket i Norge, samtidig som staten blir rikere og rikere, og politikerne kan dele ut til sine favoritter».

Onarheim viser til subsidiering av satsinger knyttet til det grønne skiftet. «Prioriteringene fra politisk ledelse i Norge de seneste 10–15 årene, med store vyer for batterier, havvind og hydrogen, en nærmest religiøs tilnærming til bekjempelse av lokale CO2-utslipp, samt en hodeløs tilkobling til det europeiske strømmarkedet, medfører en betydelig risiko for industriutviklingen fremover».

Skatteflyktninger vil ikke tilbake fra Sveits: «Her fungerer alt, i motsetning til i Norge»

Han skulle gjerne sett at norske politikere erkjente feil, som investoren mener norsk skattepolitikk er et klokkeklart eksempel på.

«Konsekvensene blir dramatiske hvis vi ikke endrer kurs. Vi har allerede sett at en rekke sentrale næringslivsgründere og andre har flyttet ut som følge av kraftig økt skattetrykk. Ikke bare mister vi skatteinntektene fra disse, men snart vil også virksomhetene deres og arbeidsplassene forsvinne ut av landet. Internasjonale investorer har selvsagt fått med seg dette».

Selv om han kaller regjeringen Støre for «særdeles svak», blir ikke alt nødvendigvis så mye bedre med en ny regjering. Anders Onarheim mener at forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Høyre bare blir mindre og mindre. Han trekker frem klima og innvandring som to viktige områder der han knapt ser forskjell mellom de store partiene.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.