I et intervju i E24 gikk næringsminister Cecilie Myrseth (AP) ut og ønsket Sveits-utflytterne velkommen tilbake til Norge. Hun lovet å ta dem imot med åpne armer, men får en lunken mottakelse.

«Argumentene våre går ikke inn», sier Rune Syversen om møtet statssekretær Tore O. Sandvik (Ap) kalte inn til i Luzern i Sveits nylig.

Til stede var Link Mobility-gründer Jens Rugseth, IT-milliardær Rune Syversen, investor Tord Ueland Kolstad og investor og TV-pianist Trond Myhre.

«Det er en manglende forståelse for hva formuesskatten og exit-skatten innebærer for Norge som destinasjon for kompetanse og mennesker», mener Syversen, som blant annet er gründeren bak IT-giganten Crayon.

Han ble ikke fristet til å flytte hjem. «Sveits er et fantastisk land å bo i, livskvaliteten her er på høyde med og bedre enn i Norge».

Skatteflyktninger vil ikke tilbake fra Sveits: «Her fungerer alt, i motsetning til i Norge»

I Sveits trekker han frem både styresett, god infrastruktur og vakker natur som trekkplaster.

«Det er ikke demokrati i Norge lenger. Norsk politikk er basert på at man går til valg med masse lovnader som man løper fra så fort man er valgt. Man går inn og gjør noe helt annet, som er tilpasset en såkalt regjeringsplattform som ikke gjenspeiler folkets vilje», sier Rune Syversen til E24.

Han har liten tro på at en annen regjering, for eksempel fra høyresiden av norsk politikk, ville sørget for endringer av betydning for hjemmeadressen hans.

Investor mener at svak norsk krone skyldes «ekstremt svak ledelse»

Iskrem-sjef: Den norske krona «kommer aldri til å bli sterk» igjen

Sveits har betydelig grad av direkte demokrati, ved at flere avgjørelser tas ved folkeavstemning. De folkevalgte møtes fire ganger i året, stort sett i tre uker av gangen. Derfor har mange folkevalgte vanlig jobb ved siden av å være politiker.

«Her har de folkevalgte skoene på, det er litt kult. Det er jo en god regel at om man skal dømme fotballkamp, så er det greit å kunne spille fotball. I Norge er det få politikere som faktisk har utøvd et yrke», påpeker Syversen.

Han tror at sjansen for at Sveits-utflytterne kommer tilbake til Norge blir mindre og mindre med tida.

«Min opplevelse er at man distanserer seg mer fra Norge for hver dag som går, dessverre. Det er et tap for Norge som nasjon at man taper mange ressurssterke mennesker som bidrar til å skape arbeidsplasser», forteller han til E24.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.