Vestlige etterretning hjalp terroristene som drepte 139 i et konserthus i Moskva fredag, hevder sjefen for FSB, Aleksandr Bortnikov.

Terroristene hadde planer om å dra til Ukraina, der de skulle bli tatt imot som helter, sier han.

– Jeg skal la dere få vite en liten hemmelighet: De var på vei til å bli tatt imot som helter på den andre siden, sier Bortnikov i kommentarer som er gjengitt av flere russiske medier.

– Vi mener at handlingen var planlagt av de radikale islamistene, og at den selvfølgelig ble tilrettelagt av vestlige etterretningstjenester, og at Ukrainas etterretningstjenester selv har en direkte kobling til dette, sa Bortnikov videre.

Tidligere tirsdag da Nikolaj Patrusjev, som leder Russlands nasjonale sikkerhetsråd, ble spurt om det er den ytterliggående jihadistgruppa IS, som har påtatt seg ansvaret for angrepet, eller Ukraina, så svarte han «Ukraina, selvfølgelig». (NTB-AFP)

Det er ikke helt lett å bli klok på uttalelsene fra russisk side. Var Ukraina den egentlige oppdragsgiver eller bare en fluktløsning?

Var terroristene virkelig på vei til Ukraina da de ble stoppet i Briyansk? Putin har selv sagt at dett var jihadister som sto bak, men samtidig koblet dem til Ukraina.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.