En politibil brenner i Sveaparken i Örebro, der den anti-islamske politikeren og aktivisten Rasmus Paludan hadde fått tillatelse til å holde en markering den 15. april 2022. Foto: Kicki Nilsson /TT / NTB.

Verden skjelver når de driftige flykter, skriver kulturredaktør Ola Wong i seneste utgave av det svenske tidsskriftet Kvartal: – I en verden hvor kampen om talent avgjør et lands fremtid, trenger ikke den mest alvorlige formen for protest å være hørbar. Den kan bare handle om å gå sin vei.

Wong drøfter kompetanseflukten fra Russland etter innmarsjen i Ukraina. Som Document også gjenga den 14. april, har invasjonen ført til at anslagsvis 200.000 russere har forlatt landet.

I en reportasje fra Israel har Sveriges Radios Cecilia Uddén beskrevet hvordan Israel har tatt imot 13.000 russiske krigsmotstandere, samtidig som det i Russland fremføres propagandasanger hvor eliten hånes som forrædere. «Adjø, eliten», heter det i refrenget!

To Russland

Det finnes to Russland, skriver den russiske forfatteren og forskeren Renat Bekkin i Kvartal Kultur:

Det ene er preget av forbitrelse, nostalgisk imperielengsel og avsky mot overdenen. Det andre Russland er åpent for omverdenen og hater diktaturet. Det paradoksale som nå skjer er at det er den sistnevnte gruppen som risikerer å havne i skuddlinjen, når den vestlige verden reagerer på krigen i Ukraina.

I dag avgjøres krigen på slagmarken. Men Russlands fremtidige evne til å bygge styrke blir avgjort av landets evne til å fostre og tiltrekke seg talenter. Det er derfor i Vestens interesse å ta imot Russlands brain drain, skriver Ola Wong.

Exit fra Kina – og Sverige?

Eksempler også fra Kina trekkes frem. Nedstengningen i Shanghai på grunn av en vedvarende og stadig mer omfattende pandemi har bidratt kraftig til at henvendelsene til emigrasjonsrådgivere har skutt i været i det siste.

Wong unnlater ikke å dra paralleller til situasjonen i sin umiddelbare nærhet, i Sverige. Selv Sverige risikerer å bli rammet av brain drain, skriver han.

Påskehelgens opptøyer bærer med seg en advarsel om en mørk fremtidsvisjon av dysfunksjon og voldsomme indre motsetninger.

Sverige har brukt tiår til å drøfte spørsmål om innvandring fra ustabile land med svake skolesystemer og dårlig innovasjonsevne. Samtidig ser det ut til at Sverige har tatt det som en selvfølge at de driftige menneskene i landet ikke skal emigrere.

Gjennom årenes løp har Wong løp mottatt mange eposter og hatt kontakt med svensker som vil forlate landet eller som overveier dette.

Hvor mange samtaler om dette temaet foregår rundt kjøkkenbord i Sverige? Den form for protest som er alvorligst for et land er en protest som knapt er hørbar. Den kan bare handle om å gå i retning av exit.

Spørsmålet om hvordan man skaper et samfunn som lokker utenlandske talenter til seg, har ikke vært på agendaen.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.