IKEA nedskalerer driften i Russland, selger fabrikker og reduserer antall ansatte. Varehusene forblir stengt. Også burgerkjeden McDonald’s er ute av landet, men er gjenoppstått i en ny, lokal versjon.

Det er nå lite igjen av IKEAs virksomhet i Russland, der varehuset var en stor og populær kjede inntil invasjonen av Ukraina ble iverksatt.

Den svenske møbelgiganten stengte ifølge NTB-TT varehusene i Russland og satte driften der på pause 3. mars, som følge av Russlands krig i Ukraina. Nå reduserer IKEA antall ansatte i landet, mens en rekke fabrikker selges.

Mye av produksjonen til IKEAs russiske varehus har funnet sted nettopp i Russland. Men dette er altså over nå.

Lignende grep tas i Belarus (Hviterussland).

– Dessverre er ikke omstendighetene blitt bedre, og den ødeleggende krigen fortsetter. Forretninger og leveransekjeder i hele verden rammes hardt, og vi ser ikke muligheter for å gjenoppta driften i overskuelig fremtid, skriver IKEA i en pressemelding.

I Russland starter den svenske møbelgiganten en prosess for å finne nye eiere til fire fabrikker. Innkjøps- og logistikkontorene stenges permanent, både i Moskva og i Minsk (hovedstaden i Belarus).

Inntil nå har IKEA hatt ca. 15.000 ansatte i Russland.

McDonald’s er borte, men restaurantene drives videre under nytt navn 

Også hamburgerkjeden McDonald’s er nå mer eller mindre helt ute av Russland, der den lenge har hatt en sterk posisjon.

NTB-Ritzau skriver at hurtigmatkjeden McDonald’s forlot Russland i midten av mai på grunn av krigen i Ukraina.

Men nå er man tilbake til drift for restaurantene, under et annet navn, og med nytt, russisk eierskap.

Det er 15 restauranter som søndag åpnes i ny drakt. Nye eiere har tatt over, og fra nå av heter den populære billigmatkjeden «Vkusno & tochka», som kan oversettes til «Deilig og ingenting annet» eller «Deilig. Punktum.»

McDonald’s er et av mange vestlige selskaper som har trukket seg ut av Russland som følge av landets invasjon av Ukraina. Den amerikanske hurtigmatkjeden annonserte 16. mai at de ville forlate Russland.

Tre dager senere annonserte den russiske forretningsmannen Aleksandr Govor at han ville kjøpe alle 850 restaurantene i Russland.

Govor planlegger å gjenåpne 200 restauranter i løpet av juni, og forventningen er at alle 850 åpner igjen før sommeren er over.

Som en del av salgsavtalen har Govor gått med på å beholde de om lag 51.000 ansatte som jobbet for kjeden før oppkjøpet i minst to år. I tillegg er det stort sett det samme på menyen som McDonald’s-restaurantene pleide å tilby.

Da McDonald’s stengte restaurantene i midten av mai, ble det sett på som veldig symbolsk for de økende spenningene mellom Vesten og Russland.

På samme måte ble det sett på som symbolsk og som et tegn på endring da McDonald’s åpnet sin første restaurant i Moskva på Pusjkin-plassen for mer enn 30 år siden. For en hel generasjon russere representerte McDonald’s deres første møte med kapitalisme og amerikansk kultur.

Gode bøker fra Document forlag:

Endelig! Nå er den her, bestill i dag!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.